HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ » Οι τουρκικές «παγίδες» στην Θράκη

Οι τουρκικές «παγίδες» στην Θράκη

 

Ο ρόλος των πρακτόρων της ΜΙΤ, των «Γκρίζων Λύκων», του τουρκικού προξενείου και η βλακεία των Ελλήνων κομματαρχών

Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Μήνυμα με αποδέκτη όχι κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά προς όλα τα κόμματα, μήνυμα πανεθνικό και εγερτήριο, περιείχε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (τουρκιστί DEB) ήρθε πρώτο με 44,18% στο νομό Ροδόπης (όπου η ΝΔ έλαβε 17,16%) πρώτο με 23,27% στο νομό Ξάνθης (όπου η ΝΔ έλαβε 18,75%), ενώ συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων 12,49% επί του συνόλου των ψήφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (όπου η ΝΔ έλαβε 24,28% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,87%). Στο σύνολο της επικράτειας, το DEB έλαβε 0,79%, δηλαδή έχει σχεδόν μηδενική απήχηση.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «γέννησε» ένα κόμμα – τέρας στην ελληνική επικράτεια, που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκικό. Ελέγχεται πλήρως από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και συνιστά το πρώτο και ουσιαστικό βήμα στην δημιουργία και στην προώθηση του ιδεολογήματος του αλυτρωτικού τουρκισμού.
Η ανάδειξη του DEB σε πρώτο κόμμα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις ευρωεκλογές καταδεικνύει την τραγική αποτυχία ολόκληρου του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που για δεκαετίες υιοθέτησε μία βλακώδη και ανερμάτιστη πολιτική προς την μουσουλμανική μειονότητα, με τραγικά αποτελέσματα.
 
Η ελληνική πολιτεία απέτυχε να εντάξει πλήρως τους μουσουλμάνους της Δυτικής (Ελληνικής) Θράκης στην ελληνική κοινωνία ως ισότιμα μέλη.
Απέτυχε παταγωδώς να αποτρέψει την απορρόφηση των Πομάκων και Ρομά μουσουλμάνων από τους τουρκογενείς. Απέτυχε να αναδείξει την πομακική και αθιγγανική ταυτότητα και γλώσσα, που θα τους διαφοροποιούσε από τους τουρκικής καταγωγής. Και ακόμη, απέτυχε οικτρά να ακυρώσει την επιχείρηση ελέγχου του συνόλου των μουσουλμάνων από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.
 
Το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το DEB αποτελεί επιπλέον κόλαφο για τους καιροσκόπους Έλληνες κομματάρχες της Θράκης, που «παζαρεύουν» την εκλογή τους με το0υς ψευτομουφτήδες της «τουρκικής μειονότητας», ενώ παρίστανται σε εορτασμούς κεμαλικών επιτυχιών σε βάρος των Ελλήνων, ακόμη και σε ανθελληνικές εκδηλώσεις μίσους που οργανώνουν στη Θράκη οι «Γκρίζοι Λύκοι», προκειμένου να εξασφαλίσουν τα «ψηφαλάκια» των μουσουλμάνων.
Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που αποτελεί τη συνέχεια εκείνου που ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Σαδίκ και έχει σήμερα πρόεδρο τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος δηλώνει «τούρκος», έχει ισχυρούς δεσμούς με τους τούρκους εθνικιστές τους «Γκρίζους Λύκους» και τους ψευτομουφτήδες. Το DEB επιχειρεί να προβληθεί ως ο μοναδικός και αυθεντικός εκφραστής της «τουρκικής ταυτότητας» της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Είναι τουλάχιστον ακατανόητη η ανοχή των ελληνικών αρχών στην προεκλογική δραστηριότητα των πρακτόρων της ΜΙΤ, στελεχών των «Γκρίζων Λύκων» και υπαλλήλων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι μέρα – νύχτα σε όλα τα μουσουλμανικά χωριά, άλλοτε μοιράζοντας χρήματα, άλλοτε εκβιάζοντας για επιστροφή δανεικών ή και δανείων (από τη Ziraat bank) και άλλοτε χρησιμοποιώντας τη μάσκα της ανθρωπιάς και του καλού μουσουλμάνου που ήθελε να βοηθήσει τους συμπάσχοντες «τούρκους αδελφούς» στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Στον αγώνα και οι ψευτομουφτήδες και οι ιμάμηδες που είχαν μετατρέψει τα τζαμιά σε προεκλογικά κέντρα του DEB, όπου εκφωνούνταν πύρινοι λόγοι κατά της κακιάς Ελλάδας. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι έμμεσες απειλές για τιμωρία από τον Αλλάχ, αν δεν ψηφιστούν οι υποψήφιοι αδελφοί τούρκοι μουσουλμάνοι, που μετείχαν στο ψηφοδέλτιο του DEB.
 
Ενδεικτικό της αξιοποίησης που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα από την τουρκική προπαγάνδα είναι ο βασικός τίτλος της εφημερίδας «Τρακιανίν Σεσί» που κυκλοφορεί στη Θράκη, την επομένη των εκλογών, πριν καν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα: «Το κόμμα DEB, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, βγαίνει πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η μειονότητά μας με ισχυρό τρόπο λέει προς την ελληνική κυβέρνηση… ακούτε τη φωνή μας. Με το καλό…».
 
Προφανώς, στόχος της Άγκυρας είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα ελληνικά κόμματα ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι πολιτικά χειραγωγούμενη από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και, συνεπώς, κάθε κόμμα ή τοπική αρχή στη Θράκη οφείλει να συνδιαλέγεται με εκείνους που μπορούν να κατευθύνουν την ψήφο των μουσουλμάνων.
Επισημαίνουμε ότι η δημιουργία του DEB ως πολιτικού κόμματος και η συμμετοχή του στις εκλογές είναι νόμιμη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη και ο Άρειος Πάγος θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα πληροί στο ακέραιο τις προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ίσως να διέλαθαν της προσοχής των δικαστικών λειτουργών οι διακηρύξεις των εκπροσώπων του DEB, με τις οποίες βάλλουν ευθέως κατά της ελληνικότητας της Θράκης, έχοντας μάλιστα και σημαία της «Ανεξάρτητης Θράκης». Και τα κυριότερο, το DEB δεν αναγνωρίζει επισήμως τη Συνθήκη της Λοζάνης, όπου ρητά αναφέρεται ότι στη Θράκη αναγνωρίζεται μόνο θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα.
 
Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία και οι πάσης φύσεως «θερμοκέφαλοι» υπερπατριώτες, έστω αγνών προθέσεων, δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας και να προκαλέσουν προβλήματα στους τουρκογενείς μουσουλμάνους. Η Τουρκία πιθανότατα στοχεύει στην κλιμάκωση τη έντασης στην Θράκη, ώστε να εμφανιστεί και επίσημα ως «προστάτης» των «τούρκων» στην περιοχή. Το Κόσοβο, η Κριμαία και η Κύπρος είναι ζωντανά παραδείγματα προς αποφυγή για την Θράκη.
 
Το παιχνίδι «σκάκι» που παίζεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική Θράκη απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή στις κινήσεις και ακόμη περισσότερη υπομονή, τόσο από την πλευρά των «παικτών», όσο κα από την πλευρά των «θεατών»…
 
Η Τουρκία ξεδιπλώνει τις αρετές στης στην διπλωματία των επεμβάσεων σε γειτονικά κράτη που διανύουν περίοδο εσωτερικής πολιτικής αστάθειας. Η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας με συνέπεια εφαρμόζει τις αρχές της νεο-οθωμανικής επεκτατικής πολιτικής. Φυσικά, η Θράκη δεν κινδυνεύει από πιθανή στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, όπως έγινε το 1974 στην Κύπρο. Ο λόγος είναι το ισχυρό και αδιαπέραστο αμυντικό σύστημα του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο. Όμως, η Άγκυρα μπορεί, μέσω των μουσουλμάνων και του προξενείου της Κομοτηνής, να ασκήσει παρεμβατική πολιτική επιρροή στη Θράκη. Ο μεγάλος πλούτος της Θράκης βρίσκεται στη γεωγραφική της θέση, η οποία αποτελεί ενεργειακό δρόμο (και κόμβο), αφού όλοι οι αγωγοί ενέργειας πρόκειται να περάσουν από το έδαφός της.
 
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αντιδράσει με σύνεση και διορατικότητα και να περάσει στην αντεπίθεση. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να εφαρμόσει άμεσα ένα αποτελεσματικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θράκη, που θα φέρει ευημερία σε όλους τους χριστιανούς και μουσουλμάνους της περιοχής. Είναι ο μόνος τρόπος να τη θωρακίσει από τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από εθνομειονοτικούς διαχωρισμούς και, κυρίως, να ακυρώσει τα αυτονομιστικά σχέδια της τουρκικής διπλωματίας για την Ελληνική Θράκη.
Για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και ειδικά για την κυβέρνηση, όσον αφορά τη Θράκη, ισχύει το εξής: «Όταν θέλεις, ψάχνεις τρόπους… Όταν δεν θέλεις, ψάχνεις αιτίες…»

Πηγή εφημ. «Το Παρασκήνιο» «Το Παρασκήνιο»

Translate »