HOME » ΠΟΔΗΛΑΤΟ » ΑΓΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

ΑΓΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Γιατί να πάρω ποδήλατο;

Έχεις ακούσει ότι ο Ελληνικός τρόπος ζωής (πολυθρόνα, αμάξι κλπ) σε σκοτώνει. Ακόμα και μισή ώρα αεροβική άσκηση την ημέρα μπορεί να μειώσει σοβαρά τις πιθανότητες σου να πάθεις κάποια ασθένεια της καρδιάς, διαβήτη κλπ.
Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να κάνεις αυτή την άσκηση είναι το ποδήλατο. Με το ποδήλατο τριγυρνάς και έτσι η βαρεμάρα δεν είναι πρόβλημα. Αν δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις δεν πρόκειται να το κάνεις αρκετά συχνά.
Η ποδηλασία επίσης είναι μια άσκηση low impact, και είναι πιο φιλική προς τις κλειδώσεις σου από ότι το τζόκινγκ ή ακόμα και το περπάτημα. Γι αυτό το λόγο, άνθρωποι σε καλή φόρμα ακόμα και στα ογδόντα τους μπορούν και απολαμβάνουν την ποδηλασία.
Για τα πρακτικά μυαλά, η ποδηλασία μπορεί να συνδυάσει τη δουλειά με την ευχαρίστηση. Σε πολλά μέρη του κόσμου, που δεν έχουν τόσο πρόβλημα με τις δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, το ποδήλατο είναι ένα σοβαρό μέσο μετακίνησης. Η μετακίνηση με ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλη τη χώρα. Μια χώρα που στα περισσότερα σημεία της έχει ιδανικό καιρό σχεδόν όλο το χρόνο.
Αν μένετε 10 χλμ από τη δουλειά σας σε κάποιο αστικό κέντρο, μπορείτε να πάτε με ποδήλατο στη δουλειά σας σε όχι πολύ περισσότερο χρόνο από ότι με συγκοινωνία ή με αυτοκίνητο (στην Αθήνα συχνά σε λιγότερο), και με σημαντικά λιγότερο κόστος.
Ακόμα κι αν πάτε με ποδήλατο στη δουλειά σας μόνο 90 μέρες το χρόνο, θα γλυτώσετε 155 ευρώ σε σχέση με τη δημόσια συγκοινωνία (πολύ περισσότερα σε σχέση με το αυτοκίνητο). Αυτό είναι το κόστος ενός μεταχειρισμένου ποδηλάτου ή το μισό κόστος ενός καινούργιου αξιοπρεπούς ποδηλάτου.

Να πάρω ένα από ένα πολυκατάστημα;

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ποδηλάτων που πουλιούνται στην Ελλάδα δεν είναι αξιοπρεπή. Μπορείς να πας σε ένα πολυκατάστημα και να βγεις με ένα γυαλιστερό, όμορφο ποδήλατο με λιγότερα από 150 ευρώ. Αλλά αν ξέρεις τι είναι καλό για σένα, μπορεί να αντισταθείς σε αυτή την “προσφορά”. Αυτά τα ποδήλατα είναι χάλια!

Γιατί να το αποφύγω;
Τι είναι προβληματικό με αυτά και γιατί θα έπρεπε να τα αποφεύγετε.

Φρένα

Τα φρένα τους δεν εφαρμόζουν καλά και είναι κακοσχεδιασμένα. έτσι δεν μπορούν ποτέ να ρυθμιστούν σωστά. Είναι φτιαγμένα από λεπτό μέταλλο που είναι ελαστικό και δεν μπορείς να ασκήσεις επαρκή πίεση για να φρενάρεις σωστά.

Ζάντες

Επιπρόσθετα, αυτοί οι γυαλιστεροί τροχοί είναι επιχρωμιωμένο ατσάλι, και ότι γυαλίζει είναι γλιστερό. Όταν αυτές οι ζάντες βραχούν έστω και λίγο, είναι σαν να μην έχεις καθόλου φρένα.
Σε κάποια έρευνα καταναλωτών που έγινε και δοκιμάστηκαν τέτοιες ζάντες και φρένα. Σε βρεγμένο δρόμο, ένα ποδήλατο με αλουμινένιες ζάντες μπορούσε να σταματήσει από τα 24 χλμ/ώρα σε 5 μέτρα. Ένα ποδήλατο με ατσάλινες ζάντες χρειάστηκε την πενταπλάσια απόσταση για να σταματήσει.
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ ποδηλάτων κακής ποιότητας και καλής ποιότητας, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική. Πρέπει να πάρεις ένα ποδήλατο με αλουμινένιες ζάντες. Μπορείς συνήθως να τις αναγνωρίσεις από το θαμπό φινίρισμα τους, αλλά αν δεν είσαι σίγουρος (μερικές φορές και οι ατσάλινες και οι αλουμινένιες είναι βαμμένες μαύρες) πάρε ένα μαγνήτη μαζί σου.
Οι αλουμινένιες ζάντες δεν σταματούν μόνο καλύτερα αλλά ρολάρουν και καλύτερα. Είναι αρκετά ελαφρύτερες από τις ατσάλινες, και αυτό πραγματικά μετράει, γιατί μειώνει την αδράνεια του τροχού όταν προσπαθείς να επιταχύνεις αφού έχεις σταματήσει.
Μπορείς να βρεις ποδήλατα με αλουμινένιες ζάντες από 200 ευρώ και πάνω συνήθως.

Ταχύτητες

Το ποδήλατο σου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 18 ταχύτητες (τρία γρανάζια μπροστά και τουλάχιστον 6 πίσω). Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί χρειάζεσαι 18 ταχύτητες. Λοιπόν δεν χρειάζεσαι όλες τις ενδιάμεσες, αλλά χρειάζεσαι τις ακραίες. Οι χαμηλότερες ταχύτητες θα σου επιτρέψουν να ανέβεις άνετα έναν λόφο χωρίς να χρειάζεται να το σπρώξεις.
Γενικά, θα πρέπει να πηγαίνεις με μια ταχύτητα αρκετά χαμηλή ώστε να σου επιτρέπει να γυρνάς τα πετάλια γρήγορα και εύκολα (60-90 περιστροφές το λεπτό). Μερικοί αρχάριοι παραπονιούνται για πόνους στα γόνατα. Η αιτία είναι συνήθως ότι ποδηλατούν αργά με πολύ μεγάλη αντίσταση στα πετάλια, σε μια πολύ υψηλή ταχύτητα.

Εξαρτήματα και σκελετός

Καθώς ανεβαίνει η κατηγορία τιμής, θα αρχίσει να έχει καλύτερης ποιότητας εξαρτήματα, καλύτερη ποιότητα και ελαφρύτερα υλικά. Στην κατηγορία από 250 ευρώ και πάνω ο σκελετός θα είναι συνήθως από αλουμίνιο ή chromoly.
Η ποιότητα των εξαρτημάτων είναι λιγότερο σημαντική καθώς ανεβαίνεις τις κατηγορίες τιμών (από τα 300 ευρώ περίπου και πάνω). Η αγορά κυριαρχείται από 2 μάρκες (shimano και sram, και ακόμα και τα φτηνά μοντέλα τους δουλεύουν αρκετά καλά.
Βεβαιώσου πάντως ότι δεν αγοράζεις φτηνές πλαστικές μανέτες φρένων που θα λυγίσουν όταν τις πιέσεις δυνατά.

Βάρος

Οι αθλητές έχουν έναν φετιχισμό με το βάρος, αλλά για τον μέσο ποδηλάτη δεν αξίζει να ξοδέψει 300 ευρώ παραπάνω για να πάρει ένα ποδήλατο ένα κιλό ελαφρύτερο. Παρόλα αυτά θα νοιώσετε όντως την διαφορά μεταξύ ενός βαριού ποδηλάτου με ατσάλινο σκελετό και ενός σχετικά ελαφριού από αλουμίνιο ή chromoly, ειδικότερα σε μια ανηφόρα που με την δύναμή σας ανεβάζετε και το βάρος του ποδηλάτου.

Μέγεθος και εφαρμογή

Το ίδιο σημαντικό με την ποιότητα των υλικών είναι και το μέγεθος και το πως σου “κάθεται”. Αν πρέπει να κάνεις λάθος, πάρε ένα μικρότερο παρά ένα μεγαλύτερο. Αν το ποδήλατο είναι πολύ μικρό, μπορείς να το αντιμετωπίσεις παίρνοντας εξαρτήματα όπως ένα μεγαλύτερο παλουκόσελο ή ένα μακρύτερο λαιμό. Ενώ, αν ο σκελετός είναι πολύ μεγάλος δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 5 πόντους μεταξύ του καβάλου σου και του πάνω σωλήνα του ποδηλάτου όταν στέκεσαι από πάνω του με τα πόδια στο έδαφος. Αν είσαι γυναίκα δεν συνιστώ να πάρεις έναν γυναικείο σκελετό. Είναι σχεδιασμένοι για μια άλλη εποχή όταν μια σωστή γυναίκα ήταν πρέπων να φοράει φούστα. Αυτό το είδος του σκελετού κάνει ένα ποδήλατο πιο αδύναμο και εύκαμπτο.
Παρεπιπτόντως όταν κάθεσαι στο ποδήλατο σου δεν πρέπει να μπορείς να πατήσεις και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Αν μπορείς να το κάνεις, η σέλα είναι πολύ χαμηλά. Πρέπει να λυζίσεις πολύ τα γόνατα σου και δεν μπορείς να ποδηλατήσεις βολικά ή αποτελεσματικά. Όταν το ποδήλατο σταματάει, κατεβαίνεις από τη σέλα. Είναι τόσο απλό.

Τι είδος ποδηλάτου να αγοράσεις;

Η αγορά κυριαρχείται από τα αποκαλούμενα “mountain-bikes”. Αυτά τα ποδήλατα είναι σίγουρα βολικά. Μην με πάρετε στραβά, μ’ αρέσουν. Παρόλα αυτά αν πρόκειται να αγοράσεις ένα μόνο ποδήλατο, το μάουντεν είναι πιθανώς η λάθος επιλογή εκτός κι αν σχεδιάζεις να πηγαίνεις σε κακοτράχαλα μονοπάτια και άλλα τέτοια.

Υβρίδιο ή City

Αν σχεδιάζεις να ποδηλατείς κυρίως σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους στην πόλη, ένα “υβρίδιο” είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή. Αυτό μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το μάουντεν, αλλά έχει πιο ομαλά και λεπτά λάστιχα και ελαφρύτερο σκελετό (στην ίδια κατηγορία τιμής).

Λάστιχα

Πάρα πολλοί άνθρωποι οδηγούν μάουντεν με μεγάλα τρακτερωτά λάστιχα στην πόλη. Ίσως αυτό να έχει μια λογική αν θες να μεγιστοποιήσεις την γυμναστική που κάνεις για μια μικρή, αργή βόλτα. Αυτά τα λάστιχα είναι θορυβώδη και δεν κυλάνε καλά στους ομαλούς δρόμους.
Φυσικά, αν αγοράσεις το ποδήλατό σου από ένα εξειδικευμένο ποδηλατάδικο, μπορείς να ζητήσεις να σου αλλάξουν τα στάνταρ τρακτερωτά λάστιχα του μάουντεν με κάποια πιο ομαλά. Αυτό σου δίνει την ευχέρεια να ξαναγυρίσεις στα τρακτερωτά αν το ρίξεις στην εκτός δρόμου ποδηλασία.

Ποδηλατάδικα

Στη θεωρία ένα εξειδικευμένο ποδηλατάδικο πρέπει να είναι το μέρος που θα πας για ένα καλό ποδήλατο. Αν είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις τουλάχιστον 200 ευρώ για ένα ποδήλατο, αυτή είναι η σωστή κίνηση.

Μεταχειρισμένο

Δυστυχώς, αν δεν θέλεις να ξοδέψεις τόσα η καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο.
Ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο συνήθως θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια μιας και τα εξαρτήματα ενός ποδηλάτου είναι αρκετά ανθεκτικά και ένας καλός σκελετός αντέχει μια ζωή.
Αν έχετε 150 ευρώ για να ξοδέψετε θα πάρετε -αν προσέξετε- ένα καλύτερο μεταχειρισμένο ποδήλατο απ’ ότι ένα καινούργιο.
Ένα άλλο πράγμα για να προσέξετε είναι να μην είναι κλεμμένο το ποδήλατο που αγοράζετε, μην αγοράζετε άρα από κάποιον που σας προσεγγίζει στο δρόμο, κάποιον που πουλάει σε εξωφρενικά χαμηλή τιμή ή πουλάει πολλά ταυτόχρονα.

πηγή

Translate »