HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ » Instabul: Λίγο πριν την μάχη…

Instabul: Λίγο πριν την μάχη…

Τις τελευταίες ώρες η Πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλο τον πλανήτη και αφορμή είναι η πορεία διαμαρτυρίας, που έχει λάβει μορφή λαικής εξέγερσης. Αιτία δεν ήταν η αντίδραση των Πολιτών για την καταστροφή ενός πάρκου με σκοπό την δημουργία εμπορικού κέντρου. Αυτό μάλλον είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την νοοτροπία και τις δεκάδες αποφάσεις της κυβέρνησης. Η, όλο και πιο εμφανής και σε όλα τα επίπεδα, στροφή στον Ισλαμισμό, η δυσανέσχεια για την διαχείρηση του Κουρδικού ζητήματος, η κρίση της Συρίας με τις βομβιστικές επιθέσεις, τους δεκάδες νεκρούς και την συνεχή υποστήριξη στους ισλαμοφασίστες εισβολείς είναι μερικές μόνον από τις βασικές αφορμές εξέργεσης των πολιτών. Επιπλέον αυτό που εξοργίζει περισσότερο είναι η νοοτροπία: Αποφασίζουμε, διατάζουμε και εκτελούμε με κάθε μέσο και πρακτική.

Όλα αυτά τα χρόνια εδώ, κατόρθωσα να γίνω ένα με την Πόλη και δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρεθώ στην καρδιά των γεγονότων και να αγγίξω τον παλμό της.
Τα αντανακλαστικά των Τούρκων σε διαδηλώσεις και πορείες είναι κλάσεις δυναμικότερα από τα δικά μας, καθώς παθιάζεται (ή παρασύρεται) πολύ εντονότερα. Δεν περίμενα πάντως να δω τέτοια αγανάκτηση, παλμό, αυθορμητισμό και συμμετοχή. Στο Καντικιόι βέβαια ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα και μόνον ο αποκλεισμός δρόμων, αρκετή αστυνόμευση και οι ετοιμασίες της απογευματινής συγκέντρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης προμηνύουν το τι θα ακολουθήσει.
Αποκλεισμένοι δρόμοι στο Kadıköy που μάλλον προσέλκυσαν αρκετό κόσμο για τα ψώνια του…
…μα η παρουσία της αστυνομίας έχει γίνει από τώρα έκδηλη…
…γι’αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει…
…ετοιμασία διαδήλωσης με παρουσία ότι πιο ιερού διαθέτουν οι Τούρκοι
Οι προετοιμασίες της μάχης όμως έχουν ήδη ξεκινήσει στην απέναντι πλευρά, στο Πέραν, στο αποκλεισμένο Σταυροδρόμι, τα γύρω στενά, τις στοές και τους παρακείμενους μαχαλάδες.
Η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται με απίστευτους ρυθμούς και παρά την παύση αρκετών συγκοινωνιακών μέσων, χιλιάδες πλήθους καταφτάνει από παντού.
Ο όγκος του πλήθους είναι εντυπωσιακός. Ολάκερη η Πόλη βγαίνει στους δρόμους…
…και σχετικά καλά προετοιμασμένη
Η αστυνομία καταδεικνύει πρωτοφανή εχθρότητα και χρήση χημικών που είναι πρωτόγνωρη για τους Τούρκους πολίτες μα επιπλέον αυξάνει την συμμετοχή και φανατισμό τους. Δεν πρόλαβα καλά-καλα να φτάσω στην λεωφόρο Ιστικλάλ και αμέσως τα χημικά άρχισαν να πέφτουν βροχή, με τους απλούς διαδηλωτές να τρέχουν για προστασία όπου μπορούν και τους μπαρμπάδες κλεισμένους στα καταστήματα και τα γύρω στενά να βρίζουν τις δυνάμεις καταστολής που χτυπάνε τα δικά τους παιδιά. Στην μέση όλων αυτών και αρκετοί τουρίστες που δεν μπορούσαν να καταλάβουν την επικινδυνότητα της στιγμής και έστεκαν απλά εκεί, νομίζοντας ότι σε 5-10 λεπτά όλα θα έχουν τελειώσει.
Χημικά να πέφτουν παντού…
…μα το πλήθος να μην πτοείται μα να φανατίζεται περισσότερο

Κάπου μέσα σε όλα αυτά βρισκόμουν κι εγώ με αρχικό σκοπό μια ανάρτηση για το ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ; μα στο μεταξύ είχα βρεθεί σε κατάσταση πολεμικού ανταποκριτή με δεκάδες χημικά, πετώμενες πέτρες και κροτίδες να σκάνε παντού.

Τα χημικά ρίχνονταν παντού γύρω μας
Φαίνεται ότι οι δυνάμεις καταστολής “ζήλεψαν” τις πρακτικές των δικών μας  “Παπουτσήδων” στην πλατεία Συντάγματος και απαντούσαν με χημικά ακόμα και σε κάθε σύνθημα των διαδηλωτών. Τα πρώτα πολλά χημικά με βρήκαν κοντά στο Syriye Pasaji και μόνη διαφυγή ήταν να μπώ στην στοά. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι είχαμε παγιδευτεί σαν τα ποντίκια και το πρόβλημα με την αναπνοή, μας ταλαιπωρούσε όλο και περισσότερο. Ευτυχώς τότε οι άνθρωποι από τους ορόφους της στοάς μας άνοιξαν τις πόρτες τους προσφέρωντας προστασία σε κάμποσους από εμάς.
Το θράσος είναι μεγάλο αφού οι αστυνομία άρχισε να πετά χημικά ακόμα και μέσα σε στοές ή περάσματα. Εξάλλου και τα δρομάκια γύρω από το Πέρα είναι τόσο στενά που δεν αργεί να ποδοπατηθούμε μεταξύ μας.
Χημικά μεσα από πέρασμα
Δεν θέλει και πολύ για να ποδοπατηθεί ο κόσμος στα στενά δρομάκια του Πέρα
Χτες ακούστηκε οτι πετάχτηκαν χημικά ακόμα και από ελικόπτερα
Λαός αντιμέτωπος με δυνάμεις καταστολής
Σε λίγα λεπτά από τώρα αρχίζουν οι μεγάλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Ήδη όλη η Πόλη είναι στο πόδι και όχι μόνον στο κέντρο μα σε δεκάδες άλλα σημεία της Πόλης. Από τις γύρω πόλεις  αναμένονται δίχως υπερβολή εκατοντάδες πούλμαν με διαδηλωτές. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν παντού για συμπαράσταση. Ο κόσμος κατευθύνεται στα κεντρικά σημεία κατά χιλιάδες και δημιουργείται μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πριν μερικά εικοσιτετράωρα.
Σε θέση μάχης
Μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους Τούρκους και στους Έλληνες διαδηλωτές είναι ο φανατισμός τους και το παραλήρημα του όχλου. Οι επόμενες ώρες και ίσως μέρες θα είναι τρομερές και σίγουρα η περιπλάνηση στα Πολίτικα σοκάκια απαιτεί προσοχή. Ακόμα και αν μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει έρθει σε εκτεταμένη σωματική σύρραξη με τους διαδηλωτές…βρισκόμαστε λίγο πριν την μάχη…

Translate »