HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Αυτή είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας ή των εκβιασμών και της ταπείνωσης;

Αυτή είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας ή των εκβιασμών και της ταπείνωσης;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις αρχές του καλοκαιριού φέτος μάθαμε ότι ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης πρότεινε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αναγνώριση για το έργο και τον αγώνα μας. Η υποψηφιότητα μας, μαζί με την υποψηφιότητα της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», έγιναν αποδεκτές από την επιτροπή απονομής των βραβείων και μας ανακοινώθηκε ότι τα βραβεία θα απονεμηθούν σε 2 τελετές που θα γίνουν, η μια στην Αθήνα στις 11/09 και η δεύτερη στις Βρυξέλλες στις 14-15/10.  Από, σχεδόν, κάθε Ευρωπαϊκή χώρα ήταν να τιμηθούν 2 οργανώσεις, συνολικά θα ήμασταν 47 οργανώσεις.

Από την πρώτη στιγμή βγάλαμε δελτίο τύπου και ενημερώσαμε τους φίλους που μας διαβάζουν ότι αυτή η βράβευση είναι από μόνη της πολύ παράδοξη αφού η δομή μας δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τα μνημόνια που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε με άτεγκτο τρόπο και οδήγησε σε κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που είχε ήδη πολλά προβλήματα, αντί να υποδείξει αλλαγές για την ποιοτική βελτίωσή του. Tα 40 Κοινωνικά Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα άλλωστε, με την υποδειγματική λειτουργία τους, δείχνουν έναν τέτοιο δρόμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως από την άλλη δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή τη λαίλαπα.  Ως αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του συλλογισμού αλλά και όλων των τραγικών αποτελεσμάτων που βιώνουμε καθημερινά με τους ασθενείς μας, κάποιοι από τους οποίους έχουν πεθάνει ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ, όντας  ανασφάλιστοι, δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ένα τέτοιο βραβείο.

Μετά από συστηματική και επίπονη εσωτερική διαδικασία διαλόγου της συλλογικότητάς μας, αποφασίσαμε στη Γ.Σ. της 9/9 να μην δεχθούμε αυτό το βραβείο και να παραστούμε στην εκδήλωση ώστε να γνωστοποιήσουμε τους λόγους αυτής της άρνησης. Έτσι λοιπόν στις 11/09 πήγαμε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου εδώ στην Αθήνα, και ευγενικά εξηγήσαμε σε μια 14λεπτη παρουσίαση μας (που μπορείτε να την δείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=WvFuV-t02Mc ) τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαμε να δεχτούμε αυτό το βραβείο.  Οι παρόντες Έλληνες Ευρωβουλευτές, η κ. Κούνεβα, ο κ. Παπαδημούλης και ο κ. Κύρκος, έδειξαν ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνονται αυτούς τους λόγους, της μη αποδοχής του βραβείου, και παράλληλα μας διαβεβαίωσαν ότι θα μπορέσουμε να μεταβούμε και στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουμε αυτά μας τα στοιχεία.

Στις 23/09 μας κοινοποιήθηκε ένα email από τον κ. Παπαδημούλη όπου μας ενημέρωνε ότι η επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου, και Ευρωβουλευτής, κα. Sylvie Guillaume του δήλωσε ότι από την στιγμή που αρνούμαστε να παραλάβουμε το βραβείο, δεν υπάρχει και λόγος να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του εκπροσώπου μας στις Βρυξέλες.  Εμείς ενημερώσαμε τον κ. Παπαδημούλη ότι εάν είναι το πρόβλημα τα έξοδα, τότε εμείς θα τα καλύψουμε από μόνοι μας.

O κ. Παπαδημούλης έστειλε απαντητικό email στην κα. Sylvie Guillaume τονίζοντας ότι η απόφαση μας να αρνηθούμε το βραβείο είχε να κάνει με την επιβολή της λιτότητας στη χώρα μας, η οποία και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και ζήτησε να πάρουμε μέρος στην εκδήλωση της βράβευσης όπως και αρχικά είχε σχεδιαστεί.  Τις επόμενες μέρες ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από τον κ. Παπαδημούλη ότι η κ. Sylvie Guillaume ξεκαθάρισε ότι εάν θέλουμε να πάμε, μπορούμε – θα μας καλύψουν μάλιστα και τα έξοδα – αρκεί να γνωρίζουμε ότι τα ονόματα των δύο Ελληνικών οργανώσεων δεν θα ανακοινωθούν και φυσικά δεν θα μας δοθεί ούτε ο λόγος να μιλήσουμε σε όλους τους παριστάμενους.  Εξηγήσαμε στον κ. Παπαδημούλη ότι θέλουμε την απάντηση της κας. Sylvie Guillaume εγγράφως κάτι που φυσικά δεν έκανε.

Αυτή την Ευρώπη εκπροσωπεί η Κα. Sylvie Guillaume  … της συγκάλυψης με εορταστικές εκδηλώσεις της »άλλης» πλευράς, της φτωχοποίησης των λαών της Ευρώπης, των εκβιασμών και της ταπείνωσης.  Εμείς αυτή την Ευρώπη της την επιστρέφουμε, και απλά της απαντάμε με τα λόγια του μεγάλου μας συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη “Δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες – κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τους κουβαλάει.

Εμείς τελεσίγραφα και εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Στις Βρυξέλες θα πάμε.  Θα είμαστε εκεί και θα ενημερώσουμε όσο γίνεται περισσότερους συνανθρώπους μας για τις βάναυσες πολιτικές που εφαρμόζονται στην χώρα μας.  Γιατί αυτός είναι ο καημός κάποιων, να μην ακουστεί η αλήθεια.  Αυτό δεν θα το πετύχουν. Η απαράδεκτη και ταπεινωτική στάση  τους αποδεικνύει ξεκάθαρα πόσο δίκιο έχουμε με την άρνηση μας να παραλάβουμε αυτό το βραβείο.

3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας βιώνουν κάθε μέρα την σκληρότητα και αθλιότητα των απάνθρωπων πολιτικών που υπερασπίζονται οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυστυχώς διαψεύδουν όλους όσους ευαγγελίζονται την Ευρώπη των δήθεν δημοκρατικών αξιών και ιδεωδών.  Η Ευρώπη που χτίζεται δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοκρατία  … καμία απολύτως.  Εάν είχε, δεν θα άφηνε οικογένειες να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, βρέφη να πεινάνε, οικογένειες να ξεσπιτώνονται, ούτε καρκινοπαθείς να αργοπεθαίνουν αβοήθητοι.

Εμείς, οι πολίτες, θέλουμε την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης, και αυτή η  Ευρώπη  έχει αρχίσει να χτίζεται από τους Ευρωπαίους πολίτες που μας βοηθούν υλικά και μας συμπαραστέκονται με πράξεις, και όχι με όμορφα λόγια και βραβεία.

(Παραθέτουμε παρακάτω την αλληλογραφία της κας. Sylvie Guillaume με τον κ. Παπαδημούλη)

mail1mail2ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα https://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

 

Translate »