HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ωδή προς τη μελλοντική λεωφόρο Γιάνη Βαρουφάκη

Ωδή προς τη μελλοντική λεωφόρο Γιάνη Βαρουφάκη

Ωδή προς τη μελλοντική λεωφόρο Γιάνη Βαρουφάκη

Γράφει Ο Techie Chan

Επειδή πολλή μαλακία έχει ακουστεί ήδη και θα ακουστεί και σήμερα. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια μικρή σειρά.

 1. Ο αλεξικέραυνος με το που μπήκε στο μαξίμου βρήκε το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα -4δις από τον προκάτοχό του. Δεν πρόκειται για μαθηματικό λάθος αλλά για ειρωνεία. Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα ήταν φυσικά έλλειμμα. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, ίσα ίσα ήταν αναμενόμενο. Κανείς πραγματικά δεν πίστευε τις παπαριές σαμαρά χαρδούβελη.

 2. Μετά τις πρώτες επικοινωνιακές κινήσεις κλπ κλπ, ο αλεξικέραυνος πήγε και συνάντησε τον αγγελειοφόρο της γερμανικής κυβέρνησης, κ.σουλτς. Ο κ.σουλτς σαν τυπικός σοσιαλιδημοκράτης τρέλανε τον αλεξικέραυνο στα γλωσσόφιλα και τον διαβεβαίωσε πως μεταξύ συντρόφων θα βρεθούνε λύσεις. Την επόμενη μέρα ο σούλτς έδωσε μια συνέντευξη στη γερμανία, όπου τρίζει τα δόντια. Αν διαβάσετε όμως λίγο προσεκτικά θα παρατηρήσετε πως απλά διαπραγματεύεται. Δώστε βαση:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αντί να μιλάει για “κούρεμα” χρέους προχωρήσει με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα έχει όλη την Ευρώπη στο πλευρό του – και σε κάθε περίπτωση εμένα. Αν το κάνει αυτό, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας».

Αν πιστεύει «ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις και να τις χρηματοδοτήσει μέσω των παροχών αλληλεγγύης που δίδονται από τα προγράμματα βοήθειας, ότι κάποια μέτρα που υλοποιήθηκαν θα ακυρωθούν, με άλλα λόγια ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, αυτό δεν θα γίνει»,

και δώστε βάση και στην παρακάτω πιρουέτα:

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κατάλαβε ότι με αυτού του είδους τις πολιτικές δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Ναι, έχουμε λάβει υπόψη μας ότι η Ελλάδα είχε εκλογές, ότι εξέλεξε μια καινούργια κυβέρνηση – αυτό συμβαίνει συχνά – και ότι μια νέα κυβέρνηση έχει νέες ιδέες, αλλά δεν μπορεί κανείς να τις υλοποιήσει με τρόπο ώστε να πιστεύει ότι η ΕΕ είναι μια διευρυμένη Ελλάδα και ότι αυτό που αποφάσισε η Αθήνα θα υλοποιηθεί γρήγορα, έτσι απλά. Αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβιβασμών και αυτοί μερικές φορές είναι δύσκολοι και δεν μπορείς να τους πετύχεις εμμένοντας στη στάση ότι “εμείς το αποφασίσαμε εδώ και εσείς τώρα παρακαλώ υλοποιήστε το”, και είχα μετά από δύο ώρες την εντύπωση ότι σε αυτό σημειώσαμε κάποια πρόοδο».

Αυτά λοιπόν ο κ.σούλτς. Πάμε τώρα στον γνωστό κ.σόιμπλε και το γερμανικό υποικ. Τι λένε αυτοί οι δύο? Το γερμανικό υποικ λέει ότι δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να πάρει βοήθεια. Ο σόιμπλε λέει ότι αν οι έλληνε νομίζουν ότι θα τους κόψουμε το χρέος είναι γελασμένοι. Αυτά είναι εκτός πραγματικότητας.

Πάμε και στον κ.μοσκοβισί επίτροπο περί οικονομικών. Τι λέει το άλλο σοσιαλιστικό αγόρι? Ότι η τρόικα είναι τζιζ κακά και τελοσπάντων θα πρέπει να σκεφτουμε να την αντικαταστήσουμε με κάτι πιο δημοκρατικά εκλεγμένο.


Βγάλατε καθόλου άκρη? Αν όχι είναι γιατί οι δηλώσεις ακούγονται αντικρουόμενες. Αλλά στην ουσία δεν είναι. Αν διαβάσατε το script που είχα φτιάξει προεκλογικά (υποκεφάλαιο και η σύγκρουση με την πραγματικότητα) λίγο πολύ όλα βγάζουν νόημα. Οι ευρωπαίοι λένε ξεχάστε τις μαλακίες για το χρέος. Το ελληνικό και όλα τα υπόλοιπα χρέη ειναι μια χαρά και μη μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Άλλωστε φτιάξαμε ολόκληρο QE μην μας το χαλάτε τώρα με συσκέψεις και μαλακίες. Βάλανε λοιπόν την κόκκινη γραμμή τους.

Τι άλλο λένε όμως? Πως εντάξει τα υπόλοιπα ας τα συζητήσουμε, αλλά για το καλό σας να ακούτε τι λέει η θεία τρόικα. Εμείς όμως δεν μπορούμε να σας αναγκάσουμε. Ααα και τώρα που το θυμηθήκαμε πλιζ σταματήστε και τις μαλακίες στο ουκρανικό, οκ καταλάβαμε ότι πετάξατε την φωτοβολίδα για να διαπραγματευτείτε.

Ο σουλτς μάλιστα φτάνει στο σημείο να ζητήσει από τον τσίπρα να κάνει αριστερή πολιτική (να φορολογήσει τους πλούσιους), που μπορεί να γίνει η επόμενη παράπλευρη απώλεια της ελληνικής περιπέτειας (ελπίζω ο αλεξικέραυνος να υποκύψει σε αυτή την απαίτηση του σουλτς).

Με λίγα λόγια συζήτηση για χρέος κομμένη (τι περίεργο), συζήτηση για τα υπόλοιπα εδώ είμαστε παιδιά. Τι όμως σημαίνει αυτό?


3. Το βαθύ λαρρύγγι από τη βρυξέλλα την προηγούμενη βδομάδα (διαβάζετε τας γραφάς του irc) έλεγε πως οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση, φτάνει να φιλήσει το δαχτυλίδι της τρόικα. Δηλαδή να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλά όχι αμέσως. Αυτή τη δουλειά ήρθε να κάνει ο κ.νερομπλούμ εχθές παρασκευή. Η ελληνική κυβέρνηση δια του αλεξικέραυνου δήλωσε πως χίλια συγνώμη αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια δήλωση υποταγής.

Προσωπικά ίσως και να την έκανα (χωρίς να εφαρμώσω τίποτα) για να έχω 6μήνες ηρεμίας, αλλά προσωπικά δεν είμαι ούτε πρωθυπουργός , ούτε υποικ. Ο αλεξικέρευνος εδώ κερδίζει ουιτ ποιν μόνο και μόνο επειδή θα σούφρωσε τα φρυδάκια του και θα του είπε με απόλυτο πόνο στα μάτια: Νερομπλούμ μου θέλω πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν δύναμαι.


4. εκεί όμως που έγινε το σόου, ήταν στη συνάντηση βαρουφ νερομπλούμ. Δεν ξέρουμε τι είπαν στη συνάντηση αλλά η συνέντευξη τύπου ήταν απολαυστική. Ο βαρουφ κάνει διάφορα λάθη στην εκφορά του λόγου του και επαναλαμβάνεται, αλλά το σημαντικό είναι ότι λέει συνεχώς τις λέξεις κλειδιά που θα ενεργοποιήσουν τα ρομπότ.

α.Δώστε βάση εδώ. Μεταρρυθμίσεις, έσοδα, χωρίς φόβο και πάθος, ανταγωνιστικότητα, εγγύηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για πάντα, όχι άλλη κρίση.

 β. Και εδώ αρχίζουν τα νταούλια. Αποδέχεστε την τρόικα, θέλετε παράταση? θα την παρακαλέσετε να σας τη δώσει? Το ρομπότ νερομπλούμ αισθάνεται εξίσου άσχημα και κομπιάζει λέγοντας πως εμεις περιμένουμε τους έλληνες να δεχθούν αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει. Η πλατεία γιάνης βαρουφάκης, επαναλαμβάνει πάλι λέξεις κλειδιά. Δεν γίνεται να αποπληρώσουμε, δεν γίνεται να καταστρέψουμε την κοινωνική οικονομία μας (ποιντ στο κοινωνική), δεν κάνουμε δήλωση υποταγής, απόλυτη διάθεση συνεργασίας με τις χώρες, νέα συμφωνία (προσέξτε όμως ότι δεν λέει νέα συμφωνία για το χρέος, απλά νέα συμφωνία).

 γ. Πάμε στην επόμενη πράξη. Το ρομπότ συνεχίζει. Η παράταση λήγει τέλη φεβρουαρίου πιο πριν θα αποφασίσουμε τι θα συμβεί. Αλλά εδώ επιτέλους το ρομπότ ξυπνά και λέει την εξυπνάδα του. Διάσκεψη για το χρέος δεν χρειάζεται γιατί υπάρχει ήδη μια διάσκεψη που το καλύπτει και λέγεται γιούρογκρούπ.

Εμφανώς ικανοποιημένος με την εξυπνάδα του κρατάει τα χεράκια του σταυρωμένα και τη μουρίτσα του σουφρωμένη και γυρνάει και κοιτάει την πλατεία Γιάνης Βαρουφάκης που ξεκινάει πάλι να μιλάει με λέξεις κλειδιά. Τρόικα, ποιοί είναι οι κύριοι, εμείς μιλάμε μόνο με τους θεσμούς, η τρόικα είναι για τα μπάζα το λέει το ευρωπαικό κοινοβούλιο όχι εγώ.

Εδώ υπάρχει ένα μικρό κενό μέχρι ο νερομπλούμ να καταπιεί την μεταφρασμένη καμήλα που δημόσια ο βαρουφάκης του πέταξε στην μούρη και εδώ το ρομπότ χάνει την ψυχραιμία του, ξεχνάει το σκρίπτ του, δεν ξέρει τι να απαντήσει και κάνει το εξής καταπληκτικό επικοινωνιακό φάουλ.

 

Σηκώνεται από την καρέκλα του, δίνει το χέρι του στο βαρουφάκη σαν να έπιανε σκατά και τρέχει να φύγει από την αίθουσα. Ακόμα και τα γερμανικά μέσα δήλωσαν πως σηκώθηκε να ξεφύγει από τη συνάντηση. Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι τόσο αποκαλυπτικές που δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Ντουζ πουαν στην πλατεία γιάνης βαρουφάκης, ουιτ πουαν στον αλεξικέραυνο για το βλέμμα συμπόνιας και ο επικοινωνιολόγος του νερομπλούμ ακόμα θα τον βρίζει για τη μαλακία και τους δωρεάν πόντους στον αντίπαλο. Σκηνή βγαλμένη από την ψυχή στο στόμα του οικονομίδη:

 

Τι σκατά ρομπότ στείλαμε στην αθήνα -θα του λέει- ρε μαλάκα τάκη?

Έτσι συμπεριφέρονται τα ρομπότ μαλάκα τάκη?

Θέλεις να μας γαμήσουνε βρε αρχίδι?

Θέλεις να αφήσουμε αυτόν τον νάρκισο να χορεύει γύρω από την καρέκλα σου μαλάκα τάκη?

Δεν είπαμε ότι κρατάμε την ψυχραιμία μας μαλάκα τάκη?

Δεν είδες τον σούλτς που μόνο δεν γλωσσοφίλησε τον αλεξικέραυνο μαλάκα τάκη?

Πιστεύεις ότι ο σούλτς είναι πούστης μαλακά τάκη?

Όχι δεν είναι βρε αρχίδι, αλλά ξέρει από καλούς τρόπους μαλάκα τάκη.

Γιατί μας ξεφτιλίζεις έτσι βρε αρχίδι?

Δεν σου φερθήκαμε καλά εμείς?

Δεν σε κάναμε αρχιρομπότ στο γιούρογκρουπ?

Γιατί μας πηδάς έτσι ρε μαλάκα τάκη?

Δεν είπαμε ότι την τρόικα θα την καταργήσουμε?

Δεν διαβάζεις μοσκοβισί ρε μαλάκα?

Γιατί μας ρεζιλεύεις έτσι βρε αρχίδι?

Θέλεις να στείλουμε τον σόιμπλε την επόμενη φορά?

 

гла́сность

 

Πέρα από την πλάκα όμως ας μιλήσουμε λίγο για τακτική.

Η τακτική των γερμανών είναι μη μιλάνε ποτέ ευθέως. Δεν είνα κάποια παλιά τακτική, είναι απλά το κόλπο της μέρκελ. Η μέρκελ ακόμα και στο εσωτερικό της, μιλάει σε τρίτο πρόσωπο. Αν δεν θέλει να βάλει αυτόν τον φόρο στους αυτοκινητοβιομήχανους, θα το ανακοινώσει στο συνέδριο των λαχανοπαραγωγών. Προσωπικά δεν το θέωρώ πολύ έξυπνο. Ο μπάμιας παρότι πλανητάρχης εντελώς αντίθετα φιγουράρει πάντα μ’ ένα τηλέφωνο στο αυτί να μιλάει με τον αντίστοιχο πρωθυπουργό (κι ένα μπαστούνι μπέιζμπολ στο χέρι). Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η εξυπνάδα του τρόπου αλλά ο τρόπος.

Και στην περίπτωση της ελλάδας λοιπόν οι γερμανοί μιλάνε σε τρίτο πρόσωπο και η ελλάδα συνομιλεί με την τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως διάλεξε μια πολύ έξυπνη τακτική.


Άπλωσε όλα τα χαρτιά της διαπραγμάτευσης στο τραπέζι από την αρχή. Ανοιχτά. Για την ακρίβεια ξέρουμε τι θα πει και τι θα κάνει ο βαρουφάκης μήνες πριν το κάνει. Το ίδιο γνωρίζουν και όλοι γιατί ο βαρουφάκης δεν είναι ακριβώς ολιγομίλητος. Αν μπει κάποιος στο μπλόγκ του ξέρει επακριβώς τι θέλει.

Γιατί αυτό είναι έξυπνη τακτική? Ο μακιαβέλι τι θα έλεγε? Μπράβο θα έλεγε. Διότι η λεωφόρος γιάνη βαρουφάκη ξέρει ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κρυφά χαρτιά. Και ξέρει επίσης ότι το common sense βρίσκεται με το μέρος του. Όταν ρωτήσεις τις απλές ερωτήσεις, δεν μπορείς να λάβεις απάντηση. Κι αυτές τις απλές ερωτήσεις θέτει ανοιχτά παντού.

 

Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως ξεχρεώνεται χρέος 180% του αεπ σε μια οικονομία υπό ύφεση?

Εδώ η τρόικα, ή ο νερομπλούμ ή ο σοίμπλε δεν μπορούν να απαντήσουν χωρίς να φανούν καραγκιόζηδες, χωρίς να αψηφήσουν την κοινή λογική. Γιαυτό και μέχρι στιγμής δεν απαντάνε. Μιλάνε αόριστα ή σηκωνονται να φύγουν από το τραπέζι. Και τα δύο είναι υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια ο αντίπαλος δεν αντέχει την ανοιχτή διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το αδύναμό του σημείο. Γιατί ο δημόσιος διάλογος απαγορεύει να κάνεις αυτό που έκανε ο νερομπλούμ. Πρέπει να κάνεις αυτό που έκανε ο σούλτς. Δηλαδή αγκαλιές και γλωσσόφιλα. Κι αυτό είναι κάτι που τα ρομπότ δεν έχουν το τσιπάκι για να κάνουν.

Στόχος του αλεξικέραυνου και του βαρουφάκη είναι να αναγκάσουν τον αντίπαλο να κάνει τέτοια λάθη. Τη στιγμή που θα δείτε τον σόιμπλε να σηκώνει το δάχτυλό του και να μιλάει σαν τον νερομπλούμ είναι η στιγμή που θα έχουν χάσει. Γιατί αυτή η κίνηση, άντε να μπορεί να περάσει σαν εξώφυλλο της bild, όχι στον ευρωπαϊκό στοίβο, όπου όλοι κρατάμε τα προσχήματα.

 

Και τι θα γίνει τώρα

Ο αντίπαλος είναι πολύ πιθανό να περιμένει τις κλειστές πόρτες του γιούρογκρουπ στα μέσα του φλεβάρη. Ήδη μάθαμε ότι σούλτς, μέρκελ και ολάντ πήγανε να φάνε στο στρασβούργο. Σε λίγο ίσως και να μας πουν το τι έχεσαν στην τουαλέτα τους.

Στο ενδιάμεσο είναι πιθανό να κάνει διάφορες δηλώσεις από διάφορους άσχετους (και ο ντράκι είναι άσχετος). Αλλά αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στην ελληνική κυβέρνηση. Και υποψιάζομαι ότι ήδη τρέχουν να μαζέψουν υποστήριξη με βάση τον κοινό νου. Με βάση την θέση ότι σόρυ πιερ , τι φταίω εγώ που ο νερομπλούμ είναι μονόχνωτος και δεν μπορεί να μιλήσει?

Θα δουλέψει? Σ’έναν ορθολογικό κόσμο θα δούλευε πολύ καλά. Αλλά όπως έχουμε πει συχνά η γερμανική εξωτερική πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο από ηλιθιότητα. Συχνά ορθολογική, αλλά κατά βάση ηλιθιότητα. Γιαυτό και η ευρωζώνη βαδίζει σταθερά προς τη διάλυση. Όμως εδώ η ελληνική κυβέρνηση έχει με το μέρος της λίγο πολύ τους υπόλοιπους. Που δεν θέλουν να το διαλύσουν το μαγαζί για μια κωλοτρόικα.

 

Nuclear option

Κι αν οι γερμανοί μας ρίξουν πυρηνικά? Να δηλώσουμε εδώ πως τα μόνα πυρηνικά που έχουν οι γερμανοί είναι κάτι απόβλητα από τους πυρηνικούς τους αντιδραστήρες. Βρώμικο πράγμα δεν λέω, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο να κάνεις ενδοκοινοτική συναλλαγή, να τα φορτώσεις στις νταλίκες και να τα μεταφέρεις στην ελλάδα. Άσε που να είσαι σίγουρη ότι οι πράσινοι θα αντιταχθούν στη μεταφορά τους (τελικά είναι και σε κάτι χρήσιμοι).

Τι κι αν λοιπόν ο ντράγκι πει οτι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζων δεν την αναλαμβάνει η εκτ, όπως έχει πει ότι θα κάνει από τον μάρτη? Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, οπότε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί από τον ELA. Μα τι κι αν ο ντράγκι αποφασίσει ότι θα μας κόψει τον ELA. Μπορεί πράγματι ο ντράγκι να θέλει κάτι τέτοιο. Μπορεί εξίσου πράγματι να έχει την πλειοψηφία 2/3 που χρειάζεται για να το κάνει. Αλλά το ερώτημα είναι γιατί? Ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα?

 Να αποδείξει ο ντράγκι ή ο μήτσος ότι είναι τόσο κακός όσο ο νταρθ βέιντερ? Και δέχεται να επιταγχύνει τη διάλυση του ευρώ με αυτήν την κίνηση? Κι αν δέχεται αυτός, δέχονται και οι άλλοι? Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία πάσχουν σε ένα μόνο σημείο. Υποθέτουν ότι ο αντίπαλος είναι έτοιμος να σου ρίξει πυρηνικά επειδή κατούρησες στον μπιντέ του.

Δεν λέω ενδιαφέρουσα πρόταση. Μπορεί πράγματι οι γερμανοί να θέλουν τη διάλυση του ευρώ (αμφιβάλω σφόρδρα από το 2011, αμφιβάλουν και οι ίδιοι) και να ψάχνουν μια καλή ευκαιρία. Υποψιάζομαι πως εκτός κι αν έχουν συμφωνήσει όλοι σε αυτό, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Εκτός δηλαδή κι αν όλοι έχουν συμφωνήσει με τους γερμανούς, κλείσουν τα φωτα πριν μπει ο αλεξικέραυνος, τα ανοίξουν και φωνάξουν SURPRIIISE τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα.

Ολόκληρη η λειτουργία της ευρωπαικής ένωσης εδώ και 20 χρόνια βασίζεται στο λεγόμενο extend and pretend. Πρόκειται για το μότο που είναι γραμμένο πάνω στο κούτελο κάθε ρομπότ με τον ίδιο τρόπο που η λέξη αλήθεια ήταν γραμμένη πάνω σε κάθε γκόλεμ. Ολόκληρη η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία υπάρχει προκειμένου να επιβιώσει , και υποψιάζομαι πως για μια παλιοτρόικα και μερικά ψιλοδις δεν θα ήθελαν να διακινδυνέψουν μια κακή κατάληψη.

 

ΜΑΑΑΑΑ τι κι αν η ευρωζώνη δεν καταρρεύσει αφού μας σταυρώσουν παραδειγματικά και μας πετάξουν στα σκυλιά να μας φάνε?

Η βασική μου θέση από την αρχή της κρίσης, είναι ότι το εκτελεστικό και άρα η εξουσία βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση για να κάνει στο εσωτερικό τις κινήσεις που θέλει. Και ότι η ελλάδα αφού έκανε τη μαλακία να πηδήξει πρώτη στα σκατά με τον γιωργάκη, δεν έχει κανένα λόγο να μη μείνει στο ευρώ μέχρι αυτό να μην υπάρχει πια. Μια αριστερή κυβέρνηση που θέλει να είναι αριστερή, έχει πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά της μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Το έχουμε δει σε μη αριστερές κυβερνήσεις όπως η ιρλανδική άλλωστε.

Σε περίπτωση λοιπόν που το γιουρογκρουπ αποφασίσει ότι πρέπει να μας σταυρώσει και να μας πετάξει στα σκυλιά για παραδειγματισμό προκειμένουν να επιβιώσει μια τρόικα, τότε θα έχω κάνει λάθος στη βασική μου θέση. Και θα αρχίσω να σας γράφω για τις παγίδες και της μαλακίες της δραχμής, για το impossible trinity, κλπ κλπ. Αλλά κυρίως θα αρχίσω να γράφω τι σημαίνει ενάρετος βίος, γιατί ο παζολίνι πήρε τον σορέλ και τον έκανε ταληράκια, τι θα πει ευτυχία κλπ κλπ. Με λίγα λόγια θα αρχίσω να συζητώ για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

 

Αυτό θα κάνω εγώ. Το τι θα κάνει η κυβέρνηση δεν το γνωρίζω. Υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να υποταχθεί. Υποψιάζομαι επίσης ότι μπορεί να πάει σε κάποιο δημοψήφισμα ελπίζοντας πως η δυναμική των πραγμάτων θα έχει μεταστρέψει την κοινή γνώμη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση όχι ακριβώς της παρούσης.

Τώρα είμαστε στο ποπκορν και το δραματάκι και η ελληνική μάζεψε τους ντουζ πουαν του πρώτου γύρου.

Translate »