HOME » ΤΕΧΝΕΣ » VideoWall » Hawkwind – Hassan I Sahba

Hawkwind – Hassan I Sahba

HAWKWIND-HASSAN I SAHBA

lyrics

————-

Hashish hashin, hashish hashin 
Hashish hashin, hashish hashin 
Hashish hashin, hashish hashin 
Hashishin 

Black September, Black September 
Black September, Black September 
Black September, Black September 
Black September 

Death unto all infidels in oil. 
Guide us o thou genie of the smoke. 
Lead us to a thousand and one nights. 
In the perfumed gardens of delights 

Petro dollar, petro dollar 
Petro dollar, petro dollar 
Petrol d’Allah, petrol d’Allah 
Petrol d’Allah 

Hashish hashin, hashish hashin 
Hashish hashin, hashish hashin 
Hashish hashin, hashish hashin 
Hashishin 

Death unto all infidels in oil. 
Guide us o thou genie of the smoke. 
Lead us to a thousand and one nights. 
In the perfumed garden of 
In the perfumed garden of 
In the perfumed garden of delights 

It is written 
It is written 
It is written 
It is written 
It is written 
In the soul of the desert 
It is written 
In signs in the stars 
It is written 
In the sands of the hour-glass 
It is written 
It is written 
In the eye of the falcon 
It is written 
In the shade of the scorpion 
It is written 
In the wealth of the sun 
It is written 
It is written 
Man’s truth is a mirage 
It is written 
That death’s an oasis 
It is written 
For all unbelievers 
It is written X10

 

ΟΙ ΑΣΣΑΣΣΙΝΟΙ HAWKWIND και το τραγούδι τους HASSAN I SAHBA

jnew picture
Οι Hawkwind το 1977.Αρχίζοντας από αριστερα:Robert Calvert,Simon House,
Simon King,Dave Brock,Adrian Shaw.
Ο Robert Calvert σε ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού
Ο Hassan I Sabbah

  Στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων υπήρχε εκεχειρία.Στο πανηγύρι ντοπαρισμένων(1) της σύχρονης εποχής που φέρει το ίδιο όνομα,κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανέφικτο αλλά και οι ίδιοι οι αγώνες έγιναν πεδίο μάχης στο Μόναχο το 1972.Πέντε χρόνια μετά οι Hawkwind έφτιαξαν το Hassan I Sahba(2) ανακατεύοντας το πετρέλαιο,τη σφαγή του Μονάχου,τους Ασσασσίνους και μπόλικο χασίς για καρύκευμα.Ας πάρουμε τα γεγονότα χρονολογικά.

 

HASSAN I SABBAH

 

ajsnew picture

 

  Alamut.Το ορμητήριο των Ασσασσίνων

Ο Hassan I Sabbah γεννήθηκε το 1050μΧ στην Περσία.Η οικογένειά του μετακόμισε στο Rayy(Τεχεράνη) όταν ο Hassan ήταν μικρός.Εκεί απέκτησε γνώσεις στα μαθηματικά,την αστρονομία,την αρχιτεκτονική,τη φιλοσοφία και ασπάστηκε τον Ισμαηλιτισμό(αίρεση των σιιτών μουσουλμάνων).Διαμόρφωσε ένα τρόπο σκέψεις και μια στάση ζωής που τον έφερε αντιμέτωπο ακόμη και με τους ομόθρησκούς του.Κατάφερε να αποκτήσει πιστούς και το 1090 κατέλαβε αναίμακτα το απόρθητο φρούριο του Alamut στη βόρεια Περσία.
Από εκεί αυτός και οι διάδοχοί του,γνωστοί με το γενικό τίτλο ‘ο Γέρος του Βουνού’,κατέλαβαν κάπου 200 φρούρια και οχυρά σε Περσία και Συρία δημιουργώντας ένα ιδιότυπο κράτος.Το τέλος ήρθε με την μογγολική λαίλαπα το 1256.Μέχρι να γίνει όμως αυτό κάθε πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κοιμόταν με το φόβο των Ασσασσίνων.
Οι Ασσασσίνοι ήταν το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Γέρου του Βουνού.
Το όνομά τους δεν έχει καμία σχέση με το μύθο για τον κήπο με τα ουρί του παραδείσου που τους έταζαν και το χασίς που υποτίθεται τους πότιζαν για να είναι πιστοί στον αφέντη τους.Ο Hassan  αποκαλούσε τους πιστούς του Asasiyun-οι πιστοί των θεμελίων της πίστης.Οι αντίπαλοί τους υιοθέτησαν το ομόηχο hashishi για όλους τους ισμαηλίτες,που εκτός του γνωστού φυτού σήμαινε και τους απόκληρους,το συρφετό,.Όταν αργότερα οι Ασσασσίνοι συγκρούστηκαν και με τους σταυροφόρους,η ονομασία πέρασε και στην Ευρώπη.Πέραν από τον άδικο συσχετισμό τους με το χασίς,οι Ασσασσίνοι δεν ήταν αγγελούδια.Αποτελούσαν μια από τις πιο καλά εκπαιδευμένες δολοφονικές οργανώσεις της ιστορίας.Κύριοι στόχοι τους ήταν οι αντίπαλοι του Γέρου και της θρησκείας τους.Ο τρόπος επιβολής τους ήταν απλός.
Η τρομοκρατία,ο ψυχολογικός πόλεμος,ο αιφνιδιασμός και οι επιλεκτικές και θρασύτατες δολοφονίες.Αντί να πολεμούν εναντίον ολόκληρου κράτους, σκότωναν ή προειδοποιούσαν τον αρχηγό του.Δεν είναι λίγοι οι ηγέτες που ξύπνησαν βλέποντας ένα μαχαίρι καρφωμένο στο διπλανό μαξιλάρι του κρεβατιού τους ή δεν ξύπνησαν καθόλου.Επίσης πολλοί δολοφονούνταν καταμεσήμερο και μέσα στο πλήθος ώστε η δολοφονία να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο.Βέβαια για να τα πετύχουν αυτά περνούσαν από εκπαίδευση. Μέρος της ήταν οι μεταμφιέσεις και η εκμάθηση γλωσσών.Δεν αρκεί να βάλεις ένα ράσο για να κάνεις το μοναχό.Αν δεν ξέρεις και λατινικά μάλλον δεν πείθεις κανένα.Φυσικά αυτή η εκπαίδευση προϋποθέτει εξυπνάδα και σπιρτάδα.Δεν μπορεί να γίνει σε μαστουρωμένους χασικλήδες,άρα να ένας ακόμη λόγος που δεν μπορεί να ισχύει ο μύθος του κήπου των απολαύσεων και της χειραγώγησης μέσω ναρκωτικών.Αξίζει να σημειωθεί ότι
αντίθετα με τους σημερινούς τρομοκράτες,ποτέ δεν εκτελούσαν τυφλά χτυπήματα εναντίον του πλήθους και οι αποστολές τους παρά τη ριψοκίνδυνη φύση τους,δεν ήταν αυτοκτονίας.
Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτέμβρη του 1972 μια ομάδα 8 ατόμων,μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης,οπλισμένοι με πιστόλια, χειροβομβίδες και Καλάσνικοφ,εισέβαλαν στο κτίριο της Ισραηλινής αποστολής στο ολυμπιακό χωριό του Μονάχου.Έπιασαν όμηρους 11 άτομα της αποστολής.Όταν δύο από αυτούς πρόβαλαν αντίσταση,εκτελέστηκαν.
Αίτημά τους ήταν η αποφυλάκιση 237 κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές καθώς και η αποφυλάκιση των μελών της RAF(3), Baader και Meinhof  από τις γερμανικές αρχές.Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε η μεταφορά με ελικόπτερα τρομοκρατών και ομήρων σε κοντινό αεροδρόμιο και
η μετάβασή τους με αεροπλάνο στο Κάιρο.Το όλο σχέδιο ήταν παγίδα των γερμανικών αρχών,οι οποίες όμως είχαν υποτιμήσει τον αριθμό,τον οπλισμο και την αποφασιστικότητα των τρομοκρατών.Παράλληλα οι Γερμανοί δεν είχαν τα μέσα για να εφαρμόσουν το σχέδιο της απελευθέρωσης των ομήρων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν μόνο πέντε,ήταν αστυνομικοί που στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν σκοποβολή,δεν είχαν ασύρματους και τα όπλα τους ήταν τα γνωστά μας G3 χωρίς καν τηλεφακούς και σύστημα υπερύθρων.Φυσικά η επιχείρηση κατέληξε σε σφαγή.Οι εννιά όμηροι,πέντε από τους τρομοκράτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν.
Τρεις τρομοκράτες συνελήφθησαν και έμειναν στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβρη.Τότε αεροπειρατές κατέλαβαν ένα αεροπλάνο της Lufthansa και απαίτησαν την απελευθέρωσή τους.Όσο για τους αγώνες;Την επόμενη στο ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου έγινε επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα.
Ο τότε πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. εκφώνησε έναν από τους συνηθισμένους κενούς περιεχομένου λόγους και οι αγώνες συνεχίστηκαν.Φυσικά το Ισραήλ και μερικές άλλες χώρες αποσύρθηκαν,όπως και πολλοί μεμονομένοι αθλητές.
Σε αντίποινα για τη σφαγή η Ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε χωριά-στρατόπεδα (όπως θέλει το βλέπει κανείς) της PLO σε Λίβανο και Συρία σκοτώνοντας 200 ανθρώπους.Επίσης η Μοσάντ έβαλε στο στόχαστρο και δολοφόνησε όσους είχε πληροφορίες ότι συμμετείχαν στην τρομοκρατική ομάδα με μερικές παράπλευρες απώλειες.
Ο HASSAN ΤΩΝ HAWKWIND
hwnew picture
 Οι Hawkwind σε live της εποχής.

Το διαστημόπλοιο των Hawkwind είχε πιάσει για τα καλά λιμάνι το 1977.
Το space ψυχεδελικό rock των πρώτων χρόνων είχε δώσει τη θέση του σε πιο βατά και προσγειωμένα τραγούδια από μουσικής άποψης.Στιχουργικά οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και το διάστημα καλά κρατούσαν.Ο Nick Turner και ο Alan Powell αποχώρησαν,οπότε τέλος το σαξόφωνο από τον ήχο της μπάντας και υπάρχει μόνο ένας ντράμερ.Ο Robert Calvert είχε πλέον αναλάβει σημαντικό ρόλο τόσο στη σύνθεση των τραγουδιών όσο και ως ο frontman του συγκροτήματος στα live.Τον Ιούνιο του ’77 κυκλοφόρησε το Quark, Strangeness and Charm(4).Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ο Paul Rudolph τσακώθηκε με τους υπόλοιπους και αποχώρησε.
Τον αντικατέστησε ο Adrian Shaw. Το Hassan I Sabha είναι σύνθεση των Calvert και Rudolph. Μουσικά κινείται σε ανατολίτικο μοτίβο για να συμβαδίζει με τους στίχους και είναι πιο κοντά στους Hawkwind της πρώτης εποχής. Στιχουργικά το τραγούδι είναι λίγο αχταρμάς. Αρχίζει με ασσασσίνους αλλά με τον τρόπο που τραγουδιέται παραπέμπει σε χασίς. Συνεχίζει με το Μαύρο Σεπτέμβρη, ανακατεύει πετρέλαιο,Χαλιμά,τζίνι και άπιστους,τελειώνοντας με το τί είναι γραμμένο σε ερήμους,αστέρια,οάσεις και γεράκια.Φυσικά με την προϊστορία που είχαν οι Hawkwind με διάφορες ουσίες και την έλλειψη ειρμού στους στίχους  εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το τραγούδι είναι προκάλυψη για την αναφορά στο χασίς.Το τραγούδι έγινε όπως ήταν αναμενόμενο το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και οι ζωντανές εκτελέσεις του κομματιού είναι μια μοναδική εμπειρία μιας και οι Hawkwind πάντα αυτοσχεδίαζαν πάνω στη σκηνή και καμία τους εμφάνιση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.

Σημειώσεις
(1):Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλες επιδόσεις και τα ρεκόρ δεν επιτυγχάνονται μόνο με προπόνηση και σωστή διατροφή,αλλά χρειάζεται και χημική βοήθεια.
(2):Το τραγούδι έχει γραφεί ως Hassan I Sahba στο οπισθόφυλλο του δίσκου, ως Hassan I Sabha, Hassan I Shaba,Assassins και Assassins of Allah σε διάφορες άλλες δουλειές του συγκροτήματος.
(3):RAF:Red Army Faction,γερμανική τρομοκρατική οργάνωση.
(4):Quark, Strangeness and Charm.Κουάρκ είναι τα υποατομικά σωματίδια που σχηματίζουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια.Τα ονόματά τους είναι: Πάνω(Up),Κάτω(Down),Υψηλό(Top),Χαμηλό(Bottom),Παράξενο(Strange), Γοητευτικό(Charm).Από τις ονομασίες τους είναι προφανές ότι και οι φυσικοί παίρνουν ναρκωτικά.

Βιβλιογραφία:Wikipedia:Hassan I Sabbah,Assassins,Hawkwind,Munich Massacre.
Φωτογραφίες από το ίντερνετ.
Στίχοι από το αντίτυπό μου του Quark, Strangeness and Charm.

Ορθογραφικά,συντακτικά λάθη δικά μου.

Γιάννης Αμυγδαλάς

πηγή

Translate »