HOME » ΠΟΔΗΛΑΤΟ » ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ » Ποδηλατώντας

Ποδηλατώντας

ποδηλατώνταςΈρχεται η κρίση με τα απανωτά μνημόνια, σε αφήνει αποσβολωμένο, μειωμένα έσοδα (όσο υπάρχουν), αυξημένα έξοδα. Νοίκι και φαγητό μπορείς να το μειώσεις, όχι να το κόψεις, την βενζίνη όμως, ίσως και να μπορείς να την αποφύγεις. Σιγά-σιγά, το ποδήλατο παίρνει σημαντική θέση στη ζωή σου. Στην αρχή ένα μικρό κόστος επισκευών για να διώξεις την δίκυκλη παρκαρισμένη ακινησία χρόνων και έπειτα, αγκομαχώντας, τα πρώτα χιλιόμετρα στην άσφαλτο. Το πετάλι γυρίζει ευχάριστα στο ίσιωμα, με ιδρώτα και ασκήσεις ψυχραιμίας στην ανηφόρα, με προσευχές και αυτοσυγκέντρωση στα «δύσκολα» σημεία του δρόμου που οι ΙΧήδες και οι μοτοσυκλετιστές τρέχουν σαν παλαβοί.

Για όσους οι δυσκολίες δεν τους απέτρεψαν να παρατήσουν την ποδηλασία πρόωρα αλλά, αντίθετα, διαπιστώνουν τα καλά της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης, πέρα από την κρυφή χαρά που νοιώθουν κάθε φορά που περνάνε μπροστά από βενζινάδικο, βιώνουν τις διαδρομές με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ξεκινώντας  το πρωί για τη δουλειά, εισχωρούν με ένα πιο ανθρώπινο τρόπο στο ρυθμό της πόλης . Δεν είναι πλέον η τετράτροχη ρουκέτα των 70 ή 90 χιλιομέτρων που κύριο στόχο έχουν να υπερπηδήσουν τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και να πάνε να τακτοποιηθούν στο γραφειάκι τους μία ώρα αρχύτερα. Ποδηλατώντας, έχεις την ευκαιρία να δεις τον κόσμο να κινείται στην πόλη το πρωί, να αγοράζει ψωμί, να πουλάει πράγματα στο δρόμο, τους πιτσιρικάδες να πηγαίνουν βιαστικοί με τα πόδια στο σχολείο, τη γιαγιά να καθαρίζει το κομμάτι της ασφάλτου που νοητά περνάει μπροστά από την είσοδο του σπιτιού της, καταβρέχοντας με το λάστιχο. Να βρίσκεις εναλλακτικούς δρόμους για να αποφεύγεις την κυκλοφορία, να περνάς από καινούργιες γειτονιές όπου μετά τις πρώτες διαδοχικές επισκέψεις σου, τα σκυλιά σε συνηθίζουν και δεν σου γαβγίζουν πια, σε κοιτάνε αδιάφορα να περνάς, ξαπλωμένα στις αυλές των σπιτιών. Έχεις γεμίσει εικόνες και χρώματα μέχρι να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό.

Συνειδητοποιείς γρήγορα ότι δεν είσαι μόνος. Ο τύπος απέναντι, στην άλλη μεριά του δρόμου, με καλύτερο ποδήλατο και άπειρα καλύτερο εξοπλισμό, σε χαιρετάει. Στις παρέες όλο και περισσότεροι πετάγονται που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πια το ποδήλατο σαν κύριο μέσο μεταφοράς. Ένας μάλιστα, πιο πληροφορημένος, μας είπε την απίθανη είδηση ότι στην Ιταλία, την πρωτεύουσα της Formula 1 και πατρίδα της Ferrari, για πρώτη φορά μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο τα ποδήλατα ξεπέρασαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Αφού περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός και αρχίσουν και οι μεγαλύτερες διαδρομές, έχοντας προμηθευτεί κατάλληλο κράνος, φώτα και ίσως ένα φωσφοριζέ γιλέκο για να σε βλέπουν τα βράδια, αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις να σε απασχολούν πιο έντονα.

Πόσο εκτεθειμένος είσαι κάθε μέρα σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο τροχοφόρο  να σε παρασύρει και να σε βάλει κάτω από τις ρόδες του; Τι διακινδυνεύεις κάθε μέρα διανύοντας μία μικρή ή μεγάλη απόσταση; Σε τελική ανάλυση βέβαια, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι, ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Οι ποδηλάτες όμως αναγκάζονται να διασχίζουν απροστάτευτοι μία πόλη που δεν τους ανήκει. Οι δρόμοι είναι για τα αυτοκίνητα κυρίως και για τις μοτοσυκλέτες ενώ τα λιγοστά πεζοδρόμια και δημόσιοι χώροι για τους πεζούς, αν δεν είναι πιασμένες από τραπεζοκαθίσματα και άλλους επαγγελματίες της «εστίασης και των ταχυφαγείων».

Στην αυξανόμενη επέλαση της ύφεσης και της αχαλίνωτης αύξησης της ανεργίας που φέρνουν τα μνημόνια, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα οργανώσουμε κάτι που δεν κοστίζει πολύ, ωφελώντας πολλαπλά το σύνολο της κοινωνίας;

 

Οικονομικά: Μείωση των πόρων που δαπανά κάθε νοικοκυριό για το αυτοκίνητο, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των οικονομικών ζημιών που προκαλεί, μείωση του κόστους υγείας χάρη στα αποτελέσματα της τακτικής άσκησης, μικρότερη φθορά του οδικού δικτύου και μείωση των αναγκών της κατασκευής νέων έργων οδοποιίας, σημαντικό κέρδος χρόνου για τους ποδηλάτες στις μικρές και μεσαίες αποστάσεις.

Πολιτικά: Μείωση της εξάρτησης που δημιουργείται από τις ενεργειακές ανάγκες, εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πόρων.

Κοινωνικά: Εξασφάλιση κινητικότητας σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις χαρακτηριστικά αστικές υπηρεσίες για τους νέους όπως και για τους μεγαλύτερους.

Οικολογικά: Παντελής απουσία αρνητικών συνεπειών στην ποιότητα ζωής στην πόλη (ούτε θόρυβος, ούτε ρύπανση), μηδενική συνεισφορά στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατάληψη μικρότερου χώρου τόσο κατά τη μετακίνηση όσο και κατά τη στάθμευση και συνεπώς καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, αύξηση της αίγλης των κέντρων των πόλεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί επιτσκτική αναγκη να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της προώθησης του ποδηλάτου ως καθημερινό μέσο μετακίνησης για όλους ως εξής:

  • Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων.
  • Να εξετασθούν άμεσα οι δυνατότητες προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου με τις υπάρχουσες υποδομές (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας κ.α.).
  • Αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. υπέρ της ασφάλειας των ποδηλατών.
  • Κυκλοφοριακή Αγωγή υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου από τη σχολική ηλικία.

του Στέλιου Κραουνάκη
πηγή

Translate »