HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ελληνικό: “Επένδυση”…παρωδία

Ελληνικό: “Επένδυση”…παρωδία

Του Βασίλη Ευθυμίου 

Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βίντεο δημιούργησε η ομάδα επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, δίνοντας έτσι μια αρκετά ηχηρή, αλλά και ουσιαστική συγχρόνως “απάντηση” σε όσους από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πανηγύρισαν πρόσφατα την παραχώρηση του μεγαλύτερου φιλέτου της Ευρώπης στην εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Στο επίμαχο βίντεο, διάρκειας σχεδόν έξι λεπτών, παρουσιάζονται στοιχειά – “φωτιά” για την “επένδυση” της Lamda Development στις εκτάσεις του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και στον Άγιο Κοσμά, που κάθε τι άλλο παρά συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο και τις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων δεν φαίνεται να είναι.   

Μεταξύ άλλων, η εμπεριστατωμένη και άκρως τεκμηριωμένη μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, δεν αποδεικνύει απλά το ξεπούλημα του Ελληνικού στη Lamda Development του κ. Λάτση, αλλά την “δωρεά” αυτής της έκτασης από το ελληνικό δημόσιο στον συγκεκριμένο επενδυτή. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την πώληση 6.200.000 τμ που θα αγοραστούν προς 915.000.000 ευρώ, δηλαδή για 148 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο! Και σε τι αντιστοιχεί αυτό το τίμημα; Σε 12 ημέρες τόκων, επί του συνολικού χρέους της χώρας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την ομάδα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού. Και για να λέμε τα πράγματα με απλά λόγια, πουλάμε μια έκταση 3 φορές την έκταση του Μονακό για να αποπληρώσουμε τους τόκους 12 ημερών από το δημόσιο χρέος! Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική σύμβαση που τόσο πολύ γιορτάστηκε από πλευράς της κυβέρνησης και αποσιωπήθηκε εντέχνως από τους εγχώριους συνεργάτες τους, για να βάλει τα χρήματα ο επενδυτής θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΕΜΠ το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα κυμανθεί από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ ευρώ, εάν συμπεριλάβουμε τα ολυμπιακά έργα… Δηλαδή, όχι μόνο δεν θα κερδίσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο, αλλά θα χάσει κιόλας! Και μέσα σε όλα αυτά ας μην ξεχνάμε, ότι μόνο το 33% των 915 εκ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα και το υπόλοιπο εντός των επόμενων 10 χρόνων!! Επίσης, βάσει του άρθρου 42 του νόμου 3943/2011, η Lamda Development απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.  

Το εν λόγω βίντεο έχει “χτιστεί” πάνω στη μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ τα οικονομικά στοιχεία που κυριολεκτικά αποτελούν ντοκουμέντα ντροπής για όσους υποστήριξαν, προώθησαν, κάλυψαν ή και έσπρωξαν, βάζοντας τις υπογραφές τους, την συγκεκριμένη “επένδυση”, κυρίως προς το…συμφέρον του επενδυτή, προέρχονται από την επικαιροποιημένη μελέτη της ομάδας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του καθηγητή κ. Νίκου Μπελαβίλα. Στην ίδια μελέτη, μάλιστα, παρουσιάζεται πρόταση του Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, βάση της οποίας θα μπορούσε το Ελληνικό να μεταμορφωθεί σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, με χρήση των υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων και με κόστος για το ελληνικό δημόσιο που δεν θα ξεπερνούσε τα 101 εκ. ευρώ, σε μια πραγματικά συμφέρουσα επένδυση με χώρους πρασίνου και πρόσβασης για όλους τους πολίτες και με θέσεις εργασίας που σε βάθος 15ετιας θα έφταναν τις 2.500 χιλιάδες. Ωστόσο, αν και ο κ. Μπελαβίλας παρουσίασε τη μελέτη στη βουλή των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 2012, έκτοτε, δεν ενοχλήθηκε ποτέ από τους ιδρυτές του ελληνικού Success Story. Γιατί άραγε; Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε. 

 
πηγή

Translate »