HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ηλεκτρονικά Εισιτήρια και άλλα..

Ηλεκτρονικά Εισιτήρια και άλλα..

Ηλεκτρονικά Εισιτήρια και άλλα..

Γράφει η Helen

H τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Θα μπορούσε ως ακόμα να εξαλείψει την πείνα την φτώχεια και τις τόσο μεγάλες ταξικές διαφορές. Θα μπορούσε να εξαλείψει ασθένειες, να αλλάξει το προσδόκιμο ζωής, μα και να διορθώσει αρκετές από τις καταστροφές που έχουν προξενήσει οι πολυεθνικές και τα κράτη στον πλανήτη.
Αντί αυτού όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και έτσι η τεχνολογία δημιουργεί φυλακές για τον καθημερινό άνθρωπο, αδιαφορώντας πλήρως για το περιβάλλον και αυξάνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές διαφορές. Και ασχέτως αν αυτά γίνονται από πολυεθνικές και κυβερνήσεις, για την επιβολή τους και την χρήση της τεχνολογίας, έμμεσα ή άμεσα, για την αποδοχή και επιβολή τους, υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές της σάπιας αστικής τάξης,

Όσο και αν φαίνεται απλό, πλέον οι τράπεζες και κάθε δημόσια υπηρεσία, όποτε χρειαστεί, γνωρίζουν τι αγοράζουμε, από πού, πόσα χρήματα διακινούμε και πώς. Οι μετακινήσεις ήδη καταγράφονται με την μορφή καμερών στα διόδια και σε άλλες οδικές αρτηρίες, ενώ σε κάθε σημείο το προσωπικό απόρρητο και το δικαίωμα του ανθρώπου στην ιδιωτικότητα είναι απλά λέξεις στα χαρτιά, καθώς πρακτικά δεν υφίστανται.

δείτε σχετικά: Κάρτα Πολίτη και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Τι είναι αυτά;

Μιλώντας για τις μετακινήσεις, εκτός αυτών που γίνονται σε «εθνικά» οδικά δίκτυα, υπάρχουν και όσες διενεργούνται στα αστικά κέντρα με τις συγκοινωνίες. Οι τιμές των εισιτηρίων, όπως και κάθε άλλου αγαθού, έχουν ανέβει σε δυσανάλογα ποσά συγκριτικά με τους μισθούς.
Βέβαια, μιλάμε πάντα για τους καθημερινούς ανθρώπους, καθώς όπως έχει ήδη ειπωθεί από ακροδεξιό εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, «είναι ξεφτίλα οι βουλευτές να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς»:

Όμως, παρά την απαξίωση των ΜΜΜ από τα πολιτικά χείλη του τέως υπουργού, ο ΟΑΣΑ προσφέρει ατέλεια σε όλους τους βουλευτές για μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μεταφοράς της Πρωτεύουσας.
Αυτό δηλαδή που οι κανονισμοί στερούν από άνεργους, μαθητές και άπορους, ο ΟΑΣΑ το προσφέρει σε βουλευτές και ευρωβουλευτές δίνοντάς τους το δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα αστικά μέσα. Μία βουλευτική ατέλεια που οι πολιτικοί δεν καταδέχονται να χρησιμοποιήσουν (εκτός από τις λίγες φορές για ψηφοθηρία) για να μην ξεφτιλιστούν, δεν ισχύει για χιλιάδες πολίτες που ξεφτιλίζονται καθημερινά αδυνατώντας να πληρώσουν το αντίτιμο του κομίστρου. Βλέπετε, κανένας άνθρωπος δεν κάνει μόνο μια μετακίνηση και μιλάμε για ένα μηνιαίο ποσόν, το οποίο είναι υπερβολικά υψηλό για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό των επιβατών.

Και μέσα σε όλα αυτά, προέκυψαν και τα νέα μηχανήματα για έκδοση εισιτηρίων, τα οποία είναι ηλεκτρονικά και για την έκδοσή τους πρέπει να δοθούν από τους πολίτες τα εξής δεδομένα:

1. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης -ΑΜΚΑ
2. Ονοματεπώνυμο
3. Διεύθυνση κατοικίας
4. Ημερομηνία γέννησης
5. Φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή
6. Αριθμός τηλεφώνου
7. Αριθμός κινητού τηλεφώνου
8. Αριθμός fax
9. Ταχυδρομική διεύθυνση
10. Ηλεκτρονική διεύθυνση

και άλλα, τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος.

Επίσης, στην εξωτερική επιφάνεια της κάρτας θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, ο τύπος δικαιούχου, και η φωτογραφία. Στο δε chip της κάρτας θα τηρείται ο τύπος του δικαιούχου και η ημερομηνία λήξης δικαιώματος ή η ημερομηνία γέννησης, ενώ αυτή η νέα κάρτα θα αντικαταστήσει πλήρως όλους τους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών και με την χρήση της να είναι υποχρεωτική.

Υπερβολικά πολλά και σαφώς πέρα από κάθε όριο λογικής για ένα απλό εισιτήριο, δεν νομίζετε;

Και μιλάμε για στοιχεία που θα παραμένουν καταχωρημένα σε βάσεις δεδομένων, διαθέσιμα προς επεξεργασία τόσο από τον ΟΑΣΑ, όσο από συνεργάτες, κρατικές υπηρεσίες και άλλους. Και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει πως αυτά θα παραμείνουν ασφαλή.
Που ακόμα και έτσι να ήταν, ποιος ο λόγος ο ΟΑΣΑ να γνωρίζει τις μετακινήσεις του κάθε ανθρώπου ονομαστικά και με κάθε λεπτομέρεια;
Και ας μην πει κάποιος, για τα στατιστικά, για την βελτίωση παροχής υπηρεσιών και τις λοιπές μπούρδες. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα συλλέγει και ήδη το κάνει, ανώνυμα και μαζικά, χωρίς όλες αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Όλα αυτά, όπως είναι ευνόητο, δημιούργησαν αντιδράσεις και έτσι, – πάντα μέσα στα πλαίσια της παρωδίας που λέγεται «αστική δημοκρατία» – επενέβη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας τι λέτε;

Όχι την κατάργηση αυτού με κάποιο άλλο μέτρο που δεν θα κάνει ονομαστικές καταγραφές (κάτι που είναι εύκολο να υλοποιηθεί), μα «αυστηρές εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το ηλεκτρονικό εισιτήριο για όλα τα ΜΜΜ».

Δείτε σχετικά: Αρχές Προστασίας Δεδομένων – Καταναλωτή, κλπ: Υπαρκτά ανύπαρκτες;

Αυτά με την την υπ΄ αριθμ 1/2017 γνωμοδότησή της [PDF], όπου συν τα άλλα αναφέρει πως κατόπιν συνάντησης με εκπρόσωπους του ΟΑΣΑ, για την προσκόμιση της κάρτας αυτής θα απαιτούνται βασικά στοιχεία, όπως πχ: δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, βιβλιάριο υγείας κλπ), ενώ σε κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακινήσεων, θα πρέπει να επιδειχτούν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. ανεργία, αναπηρία, φοιτητική ταυτότητα).
Η διαδικασία αυτή δεν διαφέρει κατ’ ουσίαν από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, για την έκδοση των αντίστοιχων μη ηλεκτρονικών καρτών.

Εναλλακτικά, ο αιτών μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλη διαδικτυακή εφαρμογή για να εισαγάγει μόνος του τα απαραίτητα στοιχεία και να υποβάλλει διαδικτυακά την αίτησή του, έτσι ώστε στην συνέχεια να μεταβεί στο ΤΕΚ που ο ίδιος θα έχει δηλώσει, για να παραλάβει την κάρτα του. Για την παραλαβή της, θα πρέπει να προσκομίσει τα κατάλληλα υποστηρικτικά έγγραφα και όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω.

Η διαφορά, σε σχέση με την πρώτη εναλλακτική, είναι ως προς το πρόσωπο που εισάγει τα δεδομένα στο σύστημα.
Κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει, τον κατά τ’ άλλα όμορφο πρόλογο της Αρχής:

Ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει, ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο ενός συστήματος προσωποποιημένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων, συνίσταται στο ότι η χρήση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να συνεπάγεται τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις διαδρομές που πραγματοποιεί ο εκάστοτε επιβάτης. Η τήρηση –είτε στο ίδιο το εισιτήριο (ηλεκτρονική κάρτα) είτε στη βάση δεδομένων- του δρομολογίου που πραγματοποιήθηκε, της ημερομηνίας και ώρας αυτού καθώς και του αριθμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραπέμπουν σε συγκεκριμένο επιβάτη, ο προσδιορισμός (ταυτοποίηση) του οποίου –με την μορφή προσωποποιημένης πληροφόρησης- καθίσταται δυνατός εφόσον στο αρχείο που τηρεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας υπάρχουν προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης του κατόχου του. […]

Η ελευθερία κίνησης αποτελεί έκφανση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 Σ. καθώς και της εν γένει προσωπικής ελευθερίας που εδράζεται στο άρθρο 5 παρ. 3 εδ. 1 Σ. Το περιεχόμενο της ελευθερίας κίνησης είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει την κίνηση οπωσδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε χωρίς επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κίνησης του υποκειμένου (συλλογή, αποθήκευση, χρήση, διαβίβαση κλπ.) εκτός των περιπτώσεων, στις οποίες νόμος ορίζει περιορισμούς / εξαιρέσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος (πχ. υγειονομικοί, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δίωξης ή πρόληψης αξιόποινων πράξεων). […]

Είναι γνωστό πως ο ΟΑΣΑ έχει κάνει επένδυση σε αυτό, μιλώντας ανάμεσα στα άλλα για την αντιμετώπιση των «τζαμπατζήδων». Των ανθρώπων δηλαδή που θα φτάσουν εκείνες οι μέρες του μήνα που δεν θα έχουν να φάνε, πόσο μάλλον να έχουν εισιτήριο. Άρα, φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Για να συμβεί αυτό είναι στο χέρι μας (κυριολεκτικά).

Τελικά, είναι αυτό που έχουμε αναφέρει τόσες φορές και η επανάληψη θα είναι άσκοπη. Η ιδιωτικότητα έχει ήδη καταργηθεί και πλέον εφαρμόζεται νόμιμα η καταστρατήγησή της οπουδήποτε, πλαισιωμένη από «ενδύματα» χρηστικότητας, ευκολίας, ασφάλειας κλπ-κλπ…

H έλλειψη της ιδιωτικότητας, φέρνει και το τέλος της ελευθερίας, είναι ευνόητο. Όπως επίσης, αυτονόητο είναι πως πρόκειται για κάτι καθαρά ταξικό.

Translate »