HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Η ευφυής “σύλληψη” των 9 αστέγων

Η ευφυής “σύλληψη” των 9 αστέγων

p.1

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Έχω την αίσθηση πως μια νύχτα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων είναι περισσότερο «ευχάριστη» από τα παγωμένα πεζοδρόμια του κέντρου και το χιόνι.

Πέρα από το κρύο, είναι και η «ασφάλεια», μα και η αναπάντεχη συντροφιά δεκάδων αστυνομικών μέσα στο καταχείμωνο.

Ωστόσο, η απόφαση επέμβασης των ΜΑΤ δεν πάρθηκε με αυτό το σκεπτικό. Και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ανάγκη να σταλούν τρεις διμοιρίες προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος, αφού πολλοί θα πλήρωναν – αυτά που δεν έχουν – για να ξημερωθούν ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους. Είτε σε καφενείο, είτε στο Τμήμα.

Και δεν υπήρχε λόγος να καταθέσει μήνυση ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικά από τη στιγμή που ήξερε πως δεν θα ήταν δύσκολο να «ξεσπιτώσει» μια χούφτα αστέγων από την άδεια αίθουσα του πρώην εντευκτηρίου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά από επτά ολόκληρές ώρες διαπραγματεύσεων, τους «απελευθέρωσαν». Μια μικρή, μα εντυπωσιακή επίδειξη δυνατοτήτων.

Και κάπως έτσι, ελεύθεροί κι ωραίοι, οι 9 άστεγοι είχαν πλέον το δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στο δρόμο…

p2

Το χρονικό:

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος αποφάσισε να ανοίξει το γυμναστήριο του Ρουφ, για να βρουν προσωρινή στέγη δέκα περίπου άστεγοι του κέντρου. Στο πλαίσιο της «συμφωνίας» παραχώρησης, υπήρχε ο όρος να αποχωρούν τη μέρα και να επιστρέφουν λίγο μετά τις 11 όπου ολοκληρώνονται οι προπονήσεις των τοπικών ομάδων.

Ξαφνικά και χωρίς άλλη προειδοποίηση, στις 20 Ιανουαρίου το Ρουφ κλείνει με απόφαση του Δήμου. Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, Γ. Αποστολόπουλος, σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως «σήμερα δε μιλάμε για έκτακτες καιρικές συνθήκες, οπότε, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν απόψε οι πόρτες του Ρουφ».

Όμως το κρύο επανέρχεται και οι πόρτες ανοίγουν ξανά. Αυτήν τη φορά, οι υποψήφιοι «κάτοικοι» είναι περισσότεροι από 40 και αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα χώρου. Δεν επαρκούν οι κουβέρτες, δεν υπάρχει θέρμανση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κωνσταντίνου, επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το γεγονός και λίγο αργότερα τοποθετούνται δύο μεγάλα θερμαντικά σώματα στο χώρο.

Ωστόσο, σε σχετική συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, ο Π. Κωνσταντίνου καταγγέλλει παρέμβαση της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, που θεωρούν ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια [σ.σ. η τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων] θέτει σε κίνδυνο το κτήριο».

Το θέμα μένει εκεί, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Κινητοποιήθηκε προσωπικό του δήμου τόσο, όσο δεν διατίθεται για την περίθαλψη των αστέγων».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να δοθεί λύση από το Δήμο σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των αστέγων που κινδυνεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Και φτάνουμε στην χθεσινή ημέρα:

Ομάδα αλληλέγγυων, που σύμφωνα με πληροφορίες συγκροτήθηκε στις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων, αποφάσισε να προβεί σε παρανομίες, παραβιάζοντας την κλειδαριά του πρώην καφενείου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Αυτό γίνεται σύμφωνα με την «ομάδα αλληλεγγύης» γιατί ο χώρος στο γυμναστήριο του Ρουφ δεν επαρκεί ούτε για αστείο και η ΕΜΥ προμηνύει επιδείνωση του καιρού. «Στόχος μας ήταν να παραμείνουν εκεί, μέχρι να περάσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες» τονίζει χαρακτηριστικά μια καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης που βρίσκεται έξω από τη συγκέντρωση στο ΑΤ Εξαρχείων.

Λίγη ώρα μετά τις 3 κι ενώ στο χώρο έχουν εγκατασταθεί 10 άστεγοι, στο σημείο καταφθάνουν άνθρωποι του Δήμου. Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την εκκένωση του χώρου, ενώ ενημερώνουν και για τη μήνυση του Δήμου.

Περίπου στις 6 προσεγγίζουν το κτίριο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η επιχείρηση ήταν εντυπωσιακή. Τα ΜΑΤ οδήγησαν έναν – έναν στις κλούβες τους 9 αστέγους (ένας είχε πάει στο περίπτερο) αλλά και 4 άτομα από την ομάδα «αλληλεγγύης».

Οδηγούνται στο Α.Τ. Εξαρχείων, όπου και κρατούνται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αμέσως συγκεντρώνεται πολύς κόσμος έξω από το Τμήμα, ενώ καταφτάνουν δικηγόροι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

Η μήνυση από πλευράς Δημάρχου αποσύρεται, ωστόσο, έχει ήδη κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη από την εισαγγελία για διακεκριμένη φθορά (κλειδαριά) και κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος!

p3

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ ο σχεδιασμός είναι να οδηγηθούν οι συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ το πρωί κι από εκεί στην Ευελπίδων, τα δεδομένα αλλάζουν κι οι 13 αφήνονται ελεύθεροι.

Επίσημη δικαιολογία: Δεν υπήρχε χώρος στα κρατητήρια.

Ανεπίσημα; Μάλλον έχουμε να κάνουμε με το φόβο του επίσημου κράτους μήπως επιστρέψουν διπλάσιοι την επόμενη βραδιά, ψάχνοντας τέσσερις τοίχους. Έστω και σε κρατητήριο… Ή μήπως όχι;

 

ΥΓ. Προς τα ευερέθιστα πολιτικά μυαλά που ίσως επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια κατά το δοκούν. Επειδή ακούστηκαν διάφορα σχόλια, για «πρεζάκια» και «λαθρομετανάστες» που κατέλαβαν το χώρο, σημειώνεται πως ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν «νεοάστεγοι». Ή αλλιώς «νεόπτωχοι»  με… ελληνική ταυτότητα. Αν αυτό τους κάνει να νιώθουν καλύτερα, πάσο.
πηγή
 
<

Translate »