HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » 6ο διαμέρισμα: υποβάθμιση, εγκληματικότητα, φασισμός.

6ο διαμέρισμα: υποβάθμιση, εγκληματικότητα, φασισμός.

και ένα επίκαιρο άρθρο από το 2010Αριστερά ακούς

Το κεντρικό σύνθημα με το οποίο δημοκράτες κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα και άλλων περιοχών του 6ου Διαμερίσματος πορεύτηκαν τις προάλλες στη Βουλή ήταν “στα γκέτο των εβραίων χτυπούσαν οι ναζί στα γκέτο της Αθήνας χτυπάει η Χρυσή Αυγή”. Με το σύνθημά τους αυτό οι δημοκράτες κάτοικοι ήθελαν να απευθυνθούν στα δημοκρατικά αντανακλαστικά που βρίσκονται σε κατάσταση χειμερίας νάρκης σε πολλές από τις θεωρούμενες ως “δημοκρατικές δυνάμεις” και ουσιαστικά να τους πουν ” επιτέλους ξυπνήστε, αυτό που συμβαίνει στις γειτονιές μας είναι πολύ σοβαρό για να το αντιμετωπίζετε είτε αγνοώντας το, είτε υποτιμώντας το, είτε πίσω από εκλογικές μικροσκοπιμότητες”.

Ανατρέχοντας κανείς στην ιστορία διαπιστώνει ότι ο φασισμός και ο ναζισμός – ως κινήματα- δεν ξεκίνησαν από γειτονιές πλούσιες και αριστοκρατικές, εμφανίστηκαν σε λαϊκές γειτονιές, με έντονα στοιχεία υποβάθμισης, σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, με πολλούς νέους να μην βρίσκουν δουλειά, με “γερασμένο¨το αστικό πολιτικό σύστημα και μιά Αριστερά, που αν και ήταν ισχυρή ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν κατακερματισμένη και αποπροσανατολισμένη, εφ’ όσον θεωρούσε τους σοσιαλδημοκράτες, μεγαλύτερο εχθρό της απ’ότι τους φασίστες. Και δεν αναφέρομαι στους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς ηγέτες όσο στους απλούς ψηφοφόρους τους και στους συνδικαλιστές.

Αλλά για να ξανάρθουμε στον Αγιο Παντελεήμονα και το 6ο Διαμέρισμα που πριν 40 χρόνια ήταν από τις καλύτερες αστικές συνοικίες της πόλης. Η περιοχή έχει δεχτεί συνολικά 3 μεταναστευτικά ρεύματα, το πρώτο στις αρχές του ‘ 70 από την επαρχία για μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα, όταν οι αθηναίοι της περιοχής άρχισαν να φεύγουν για τα βόρεια προάστια, το δεύτερο στις αρχές του ‘ 90, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετανάστες από την Αλβανία και τις ανατολικοευρωπαικές χώρες σε νοικιαζόμενα αρχικά και στη συνέχεια σε δικά τους διαμερίσματα και το τρίτο αρχές της δεκαετίας του 2000 με την άφιξη μεταναστών και προσφύγων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Σε όλο αυτό το διάστημα η περιοχή σταδιακά υποβαθμιζόταν, καθώς άνοιγαν το ενα πίσω από το άλλο κακόφημα μπαρ, που γινόταν διακίνηση ναρκωτικών και trafficking γυναικών, στριπτιζάδικα, οικοι ανοχής – με κραυγαλέα περίπτωση την οδό Φυλής, όπου βρίσκεις 5 ανά οικοδομικό τετράγωνο και χαρτοπαικτικές λέσχες. Χαρακτηριστικά ας σημειωθεί ότι ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο δεν έχει ενδιαφερθεί να ανοίξει ο Δήμος τόσα χρόνια στην περιοχή και οι πολιτιστικές του εκδηλώσεις περιορίζονται σε παραστάσεις Καραγκιόζη μια φορά το χρόνο. Εδώ εύλογα τίθεται και ένα ζήτημα για το ρόλο του αστυνομικού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα στην εδραίωση αυτής της κατάστασης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και χρόνια αποτελεί το τμήμα που συγκεντρώνει αστυνομικούς που έχουν πέσει σε δυσμένεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δηλαδή αυτούς που έχουν βρεθεί μπλεγμένοι με ύποπτες δραστηριότητες Παράλληλα θέμα υπάρχει και με το διαμερισματικό συμβούλιο που ουσιαστικά και ανεξαρτήτως των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που του παρείχαν οι εκατόστε Κώδικες Δήμων και Κοινοτήτων ,όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την κατρακύλα αλλά συνέβαλλε και με την πλειοψηφούσα δεξιά παράταξη στο να δίνονται άδειες σε τέτοια “ευαγή ” ιδρύματα.

Το μόνο που άλλαξε χέρια αυτά τα χρόνια ήταν ο έλεγχος της μαφίας, που ενώ αρχικά ήταν αποκλειστικά σε ελληνικά χέρια nazi-xrysh aughτη δεκαετία του ‘ 90 μερίδιο διεκδίκησε τόσο η αλβανική μαφία, όσο και η γεωργιανή, σε τομείς όπως η “προστασία”, το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking γυναικών και η περιοχή ιδιαίτερα του Αγίου Παντελεήμονα ύπήρξε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων. Τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώνεται η ένταση καθώς μερίδιο διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή του 6ου τόσο η αφγανική, όσο και η αφρικανική μαφία.

Σ’ αυτό το σκηνικό είναι που εδώ και δυό χρόνια έχουμε την εμφάνιση της ακροδεξιάς και της φασιστικής δεξιάς με εφαλτήριο τον Άγιο Παντελεήμονα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του 6ου Διαμερίσματος, μια περιοχή όπου κατοικούν απόστρατοι χουντικοί, με το αστυνομικό τμήμα, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν θα είχαν μπορέσει να αναπτύξουν τη δράση τους οι φασιστικές συμμορίες, με στήριξη από καταστηματάρχες της περιοχής, καθώς και του υπόκοσμου, που βλέπει να απειλείται η θέση του απο τους νεοαφιχθέντες της μαφίας.

Η τακτική που ανέπτυξαν αναμφισβήτητα είχε κινηματικά χαρακτηριστικά (συγκέντρωση υπογραφών πόρτα-πόρτα, κάλεσμα σε συγκεντρώσεις και “πατριωτικά” γλέντια στην πλατεία ) καθώς και τρομοκρατικά με την “εξουδετέρωση”, μέσω προπηλακισμών, απειλών και συκοφαντίας της όποιας αντίθετης φωνής και άποψης για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Είναι μακρύς ο κατάλογος όσων “εκδιώχθηκαν” από την περιοχή ως “υπερασπιστές λαθροδιακινητών και σωματεμπόρων”, αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι σε αυτούς συγκαταλέχθηκε και ο Πατέρας Προκόπιος, που είχε δώσει άσυλο στο υπόγειο της εκκλησίας του σε άστεγους αφγανούς πρόσφυγες για να μην κοιμούνται στα παγκάκια και τα σκαλιά της εκκλησίας και “προκαλούν τους φιλήσυχους νοικοκυραίους”.

Στη συνέχεια στρατολόγησαν παιδιά από γυμνάσια και λύκεια της περιοχής-μεταξύ των οποίων πολλά αλβανικής και βορειοηπειρωτικής καταγωγής- για να περιφρουρούν την πλατεία και να χειροδικούν σε μετανάστες και πρόσφυγες που το χρώμα της επιδερμίδας τους είναι μελαψό, γαλουχώντας τα στην φιλοσοφία της άρειας φυλής και του “εθνοσωτήριου” έργου, που επιτελούν.. Εχουν μάλιστα οικειοποιηθεί τον ύμνο του ΕΛΑΣ (στα άρματα, στα άρματα εμπρός στον αγώνα), τραγούδια του Θοδωράκη ( μπήκαν στην πόλη οι οχτροί), και του Παπακωσταντίνου ( Αρνιέμαι, αρνιέμαι…) στις εκδηλώσεις τους και καλλιεργούν στα νέα παιδιά την εντύπωση ότι συμβάλλουν σε μια ” νέα εθνική αντίσταση”, ενάντια “στους εθνοπροδότες πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς, ΜΚΟ κ.λ.π).

Οπως μάλιστα αναφέρουν τα φασιστομπλόγκ που τους εκπροσωπούν ( Χρυσή Αυγή, Στόχος, greekalert, hellenicrevenge) έχουν ήδη “απελευθερώσει τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής από τους λαθρομετανάστες και επίκειται να απελευθερωθούν και άλλες δύο”. Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλατεία Βικτωρίας ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων σε σύσκεψη που είχαν είπαν “να πληρώσουν τους χρυσαυγίτες προκειμένου να καθαρίσουν και τη δική τους πλατεία”, καθώς οι αφγανοί πρόσφυγες κυνηγημένοι από τους χρυσαυγίτες και ομοιδεάτες κατοίκους της περιοχής μετακομίζουν σαν το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ από τη μιά πλατεία στην άλλη με τους χρυσαυγίτες να τους ακολουθούν και να εμφανίζονται ως “εθνοσωτήρες”. Αυτό βέβαια -αν αληθεύουν οι πληροφορίες-είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο “παιχνίδι” για την δημοκρατική πορεία αυτής της χώρας. Κατ’ αρχήν γιατί ουσιαστικά έτσι τίθενται σε εφαρμογή οι φασιστικές περιπολίες, αλλά επίσης γιατί μικρομεσαία στρώματα στρέφονται προς τον φασισμό για την δήθεν ” αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”- και αναφέρω τη λέξη δήθεν γιατί στην πραγματικότητα κυνηγούν και προπηλακίζουν εξαθλιωμένους ανθρώπους και όχι τις μαφίες, που όντως αλωνίζουν την περιοχή, στη λογική της “συλλογικής ευθύνης,” λόγω φυλής και εθνότητας- και παράλληλα στρατολογούν επί πληρωμή νέα παιδιά σε υποβαθμισμένες περιοχές με έντονο το πρόβλημα της ανεργίας εν είδει εργολαβίας με εργολαβική εταιρεία την Χρυσή Αυγή.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση δεν γίνεται αντιληπτό από τα κόμματα με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι στο 6ο Διαμέρισμα να προβληματίζονται για τη στάση τους στις επικείμενες εκλογές, για το αν θα πρέπει να απέχουν, να ρίξουν λευκό ή άκυρο, προκειμένου να ταρακουνήσουν τις πολιτικές ηγεσίες. Υπάρχουν επίσης δημοκράτες που ήδη εδώ και μερικούς μήνες έχουν φύγει και άλλοι που βρίσκονται στη διαδικασία της μετακόμισης, καθώς το τρίπτυχο υποβάθμιση, εγκληματικότητα, φασισμός είναι δυσκολοχώνευτο. Πολλοί τέλος είναι αυτοί που θεωρούν ότι κάποια στιγμή η περιοχή θα γίνει παρανάλωμα, με επεισόδια αντίστοιχα αυτών που έγιναν πριν δυο χρόνια στα προάστια του Παρισιού, καθώς τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με ρεαλιστικές προτάσεις το μεταναστευτικό ζήτημα, “αδειάζοντάς” το στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης.

*Η Μαρίνα Βήχου είναι δημοσιογράφος και πολιτική επιστήμων

πηγή

Translate »