HOME » ΤΕΧΝΕΣ » Documentaries » Χούντα είναι θα περάσει;

Χούντα είναι θα περάσει;

Στα δύσκολα έχουμε συνηθίσει να λέμε «Μπόρα είναι. Θα περάσει».

Μία παραλλαγή αυτής της έκφρασης είναι ο τίτλος της σειράς : «Χούντα είναι. Θα περάσει;» – όπου, ωστόσο, έχει προστεθεί ένα ερωτηματικό.

 

Στην τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ δείτε τη συμπεριφορά του κοινωνικού σώματος, των Ελλήνων δηλαδή, σε όλη τη διάρκεια της Χούντας. Μία συμπεριφορά αδράνειας και ανοχής, αν όχι βολέματος, την οποία εντέχνως και επιδέξια σπρώξαμε κάτω από το χαλί, όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, και δεν μας απασχόλησε ποτέ, ως βασική αιτία της σημερινής κατάστασης.

Ως προς το «Χούντα είναι» – αυτό καταδεικνύεται από το σύνολο σχεδόν του κινηματογραφικού υλικού, που χρησιμοποιείται στη σειρά, αφού πρόκειται για τα Κρατικά Επίκαιρα που προβάλλονταν εβδομαδιαίως στις κινηματογραφικές αίθουσες ολόκληρης της χώρας.
Αυτά τα προπαγανδιστικά κινηματογραφικά Επίκαιρα, κατασκεύαζε, το ίδιο το καθεστώς, σκηνοθετώντας κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του. Εικόνες που αναδεικνύουν την τραγική φαιδρότητα μιάς αυτόκλητης εξουσίας που θεώρησε ότι με «θεϊκή εντολή», όφειλε να σώσει την Ελλάδα.
Μ’ αυτή την έννοια, η σειρά δεν είναι «ιστορική», δεν συνιστά δηλαδή «εγχειρίδιο ιστορίας».
Προβάλλοντας ολοζώντανη την εικόνα ενός ευτράπελου, όσο και καταπιεστικού καθεστώτος, επιδιώκει με χιούμορ και ενίοτε με σαρκασμό, να καταδείξει αφ’ ενός μεν την ακραία ηλιθιότητα των αυτόκλητων σωτήρων μας, αφετέρου τη συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που ανέχθηκε το καθεστώς προκειμένου να «περνάει καλά » και να μην ενοχλείται.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σειρά, πρωτίστως διασκεδαστική.
Η σειρά, που ολοκληρώνεται σε 13 ημίωρα, καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1974. Υπάρχει, δηλαδή, ένας πρόλογος (1η Ιανουαρίου 1967 με 21η Απριλίου 1967) με αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, όπως και ένας επίλογος (24 Ιουλιου 1974 με 31 Δεκεμβρίου 1974) με αυτά που ακολούθησαν την πτώση της Χούντας.
Κάθε ημίωρο επεισόδιο, που καλύπτει κατά κανόνα ένα εξάμηνο, περιλαμβάνει κυρίως, εικόνες από τη δραστηριότητα του χουντικού καθεστώτος, διάφορες αντιστασιακές ενέργειες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, διεθνή γεγονότα που συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που καλύπτει το συγκεκριμένο επεισόδιο και τέλος, τα «ποικίλα» θέματα των εβδομαδιαίων ειδήσεων, όπως η καλλιτεχνική κίνηση, η μόδα, διάφορες φολκλορικές εκδηλώσεις, τα σπορ κ.λπ.
Τις εικόνες των παλαιών Επικαίρων, συνοδεύουν το σπικάζ που γράφεται από τους συντελεστές της εποχής, η μουσική υπόκρουση και μαζί το δικό μας σχόλιο.

Translate »