HOME » ΕΠΙΚΑΙΡΑ » ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!! » ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ » 5-6-7/03/2011 – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

5-6-7/03/2011 – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

5/6/7 Σεπτεμβρίου - Θεσσαλονίκη ΑΠΘΘεσσαλονίκη ΑΠΘ

Η πολιτική του μνημονίου διέρρηξε οριστικά την συναίνεση της κοινωνίας  με την κυριαρχία.

Οι πλατείες απαίτησαν άμεση δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Το ζήτημα ετέθη και τίποτα δεν μπορεί πια να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη του το βαθύ νόημα που αναδύθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από το κίνημα των πλατειών. Το ρήγμα είναι γεγονός. Μέσα από τις πλατείες αναδύθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα που αφορούν μια άλλη μορφή πολιτείας συμβατή με την άμεση δημοκρατία, μια άλλη μορφή οικονομίας χωρίς συσσώρευση και ανάπτυξη και μια άλλη έννοια του δημόσιου αγαθού και του δημοσίου χώρου ως κοινότητα.

Ενόψει της ΔΕΘ 2011 καλούμαστε να υπερβούμε την μορφή της διαμαρτυρίας που εξακολουθεί να περικλείει μέσα την σχέση εξάρτησης πατρωνίας με την κυριαρχία και να περάσουμε στο στάδιο της δημιουργίας δομών και προτάσεων για μια αυτεξούσια κοινωνία. Το πέρασμα από το αφηρημένο σύνθημα στη συγκεκριμένη πρόταση προϋποθέτει διαβούλευση με όρους άμεσης δημοκρατίας.

Αυτός είναι και ο πυρήνας που συγκροτεί το φετινό κάλεσμα για την «Συνάντηση άμεσης δημοκρατίας 2011». Μια διαρκής συνέλευση όπου θα τεθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους σε μια οριζόντια διαβούλευση. Μια διαρκής συνέλευση με τη δομή των μικρών τραπεζιών συζήτησης όπου θα καταθέτουν τις προτάσεις τους σε μία κοινή στο τέλος της επόμενης ημέρας.

Το τριήμερο αυτό αποτελεί μια ανοιχτή διαδικασία τόσο στην οργάνωση όσο και στην συγκρότηση του περιεχόμενου των συζητήσεων, των καλεσμένων και των προτάσεων. Είναι όμως γεγονός ότι καθώς πλησιάζει ο καιρός  συνέλευση με την συνέλευση παίρνουμε αποφάσεις που ήδη δημιουργούν μια βάση για την συνέχεια των επόμενων βημάτων μας. Οι συνελεύσεις που επεξεργάστηκαν μέχρι τώρα το περιεχόμενο και την πρόταση του τριημέρου ξεκίνησαν μέσα στον μήνα Ιούνιο από την «θεματική διαβούλευσης για την άμεση δημοκρατία του λευκού πύργου» και συνεχίστηκαν με την μορφή του ανοιχτού καλέσματος στο 12ο σχολείο για την ελευθερία και στο μικρόπολις. Εκεί αποφασίσαμε να οριστικοποιήσουμε ένα σταθερό μέρος και χρόνο για τις συναντήσεις του τριημέρου κάθε Κυριακή & Τετάρτη 8.30 στο κάτω μέρος της πλατείας του λευκού πύργου με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελεί για όλους μας ένα σημείο ανοιχτής αναφοράς και σύγκλισης.

Η μορφή που θα κυριαρχεί σε αυτό το τριήμερο θα είναι η συνέλευση.

Οι καλεσμένοι από το εξωτερικό αλλά και από την χώρα θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα στην παρουσία τους και θα συμμετέχουν στα τραπέζια των συζητήσεων και στις μεγάλες συνελεύσεις με ολιγόλεπτες εισηγήσης.
Η τριήμερη συνάντηση γίνετε ώστε να απαντήσει σε προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας και να προτείνει τρόπους επίλυσης που να περιέχουν την φιλοσοφία της άμεσης δημοκρατίας.
Ένα σημαντικό προβλημα στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης). Θα έχουμε τρεις καλεσμένους από δυο μέρη της γης που έχουν ήδη δώσει πετυχημένους αγώνες για το νερό, την Κοτσαμπαμπα, Βολιβία (2000) και την Ουαχακα, Μεξικό (2006) και στο Βερολίνο ( 2011 ). Εμπνευσμένοι από αυτούς τους αγώνες, θέλουμε να υποστηρίξουμε την πρόταση για την εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους πολίτες μέσω μιας εταιρίας λαικής βάσης ή ένωσης προσώπων χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα και με την πολιτική διαχείρισης μέσω αμεσοδημοκρατικών συνελεύεσων των πολιτών.
Άλλο πρόβλημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι η κυριαρχία της αγοράς και του χρώματος στην οικονομία. Αυτό με την παρουσία του ΔΝΤ – ΕΚΤ σημαίνει:

Α) Φτώχεια
Β) Υποτέλεια των αγροτών – τισφλικοποίηση της γης – ερημοποίηση της υπαίθρου
Γ) Διατροφική εξάρτηση από τα μονοπώλια των εταιρών – διατροφική αλλοτρίωση
Σε αυτά τα προβλήματα θέλουμε να απαντήσουμε με ένα τρόπο που να προεικονίζει την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία που ελέγχει με οριζόντιο τρόπο την παραγωγή – διανομή – διάθεση – απόρριψη. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο οικονομίας  όπου να παίρνουμε αγαθά από παραγωγούς και να τα διανέμουμε σε χώρους , συλλογικότητες της πόλης. Ζητήματα όπως δίκαιη αμοιβή, εθελοντισμός, ανταλλακτικότητα, ενναλακτικό νόμισμα θα συζητηθούν από εμάς όλους στις συνελεύσεις διαβουλεύσεων ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τρόπο οργάνωσης. Η πρόταση ανταλλακτικής μονάδας και άλλης οικονομίας (ΤΕΜ), (Modragon) και (Εcosenny) από Βόλο και Ισπανία θα έχει συμβουλευτική παρουσία στις θεματικές.

Τέλος η επέλαση των εταιρικών συμφερόντων έναντι του κοινοτικού πλούτου έχουν αναδείξει συγκρούσεις τόσο στην περίπτωση των απορριμμάτων (περίπτωση Κερατέας) όσο στην περίπτωση των μεταλλείων χρυσού σε Θράκη και β. Χαλκιδική. Θέλουμε να συμβάλουμε με προτάσεις αλλά και να ενισχύσουμε τις τοπικές αντιστάσεις στα συμφέροντα των εταιριών αυτών αναδεικνύοντας την σημασία του περιβάλλοντος ως κοινοτικού πλούτου και των τοπικών κοινωνιών ως αυτεξούσιες των ζωών τους.

Τα ζητήματα των θεματικών του τριημέρου αναδύθηκαν από την πλατεία του λευκού πύργου αλλά και από όλες τις πλατείες της χώρας, και είναι:

Α) Άμεση δημοκρατία
Β) Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία
Γ) Υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών

Με αυτή τη χρονική σειρά θα πραγματοποιηθεί και το πρόγραμμα του τριημέρου.

Ιδιαίτερα για τις θεματικές της οικονομίας και των δημόσιων αγαθών τα τραπέζια των συζητήσεων θα ξεκινήσουν από μια μέρα πριν ώστε να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος διαβούλευσης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα που έχει μέχρι τώρα διαμορφωθεί είναι το εξής:

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου Άμεση δημοκρατία:

 • Τραπέζι για τη «παράκαμψη μεσαζόντων και αγροτικοί συνεταιρισμοί» 5.30μμ
 • Τραπέζι για τους «Οικοκοινόητες και άλλη οικονομία» εισήγηση Γιώργος Κολέμπας  5.30μμ
 • Τραπέζι για τις «αστικές καλλιέργειες» εισήγηση:  5.30μμ
 • Συνέλευση με θέμα την άμεση δημοκρατία εισήγηση: Michael Albert (ΗΠΑ znet – οικονομολόγος) – Νίκος Ηλιόπουλος (καθηγητής πανεπιστημίου στη Γαλλία) – Roberto Ramirez Μεξικό ΑPPO (λαϊκή συνέλευση του λαού της Οαχάκα). 8.30μμ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία:

 • Τραπέζι για «δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας: παραγωγή -διανομή – διάθεση»
 • Τραπέζι για «δίκτυο ανταλλακτικότητας και νομισματικής μονάδας» εισήγηση μέλος ΠροΣκαλώ 5.30μμ
 • Τραπέζι για «την νομική διάσταση της πρότασης εξαγοράς της ΕΥΑΘ»  5.30μμ
 • Συνέλευση με θέμα «Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία» εισήγηση: Michael Albert (ΗΠΑ znet – οικονομολόγος) – Didac Costa (Δικτύου Ανταλλαγής του Montseny άλλο νόμισμα Ecoseny – Ισπανία)

Τετάρτη 7 Σπετεμβρίου Υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών:

 • Τραπέζι για τον «διαχείριση των απορριμμάτων και η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις επιλογές του κράτους και του κεφαλαίου» εισήγηση: Πρωτοβουλία Αττικής συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 5.30μμ
 • Τραπέζι για «τοπικές αντιστάσεις ενάντια στα συμφέροντα των εταιριών: Περίπτωση εξόρυξης χρυσού σε Θράκη & Χαλκιδική» εισήγηση: Επιτροπή κατοίκων- πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες» 5.30μμ
 • Τραπέζι για την «καμπάνια εξαγοράς της ΕΥΑΘ “δημοκρατία στο νερό”» εισήγηση: Σωματείο ΕΥΑΘ – τραπέζι νομικής ομάδας.
 • Συνέλευση με θέμα Υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών εισήγηση: Thomas Rountek (πρωτοβουλία κατοίκων Βερολίνου για το νερό) Oscar Oliveira (αγώνες για το νερό στη Βολιβία).

Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνονται παράλληλες πολιτιστικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  Θα λειτουργεί παιδότοπος και κουζίνα.

πηγή

Translate »